A 2013-ban megalakult Kunszentmiklós Járási Önkéntes Mentőcsoport május 10-i eredményes gyakorlata során újra teljesítette a Nemzeti minősítés kritériumait. A gyakorlat feltételezett helyzete szerint a Duna 1586 fkm részén a várható vízszint megközelíti a legnagyobb eddig mért 908 cm-es szintet. A további várható vízszintemelkedés miatt, a lakóingatlanok védelme érdekében kellett védekezési feladatokat végrehajtani.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a katasztrófavédelem rendszerében a mentésbe bevonható, különlegesen felszerelt és felkészült önkéntes mentőszervezetek és önkéntes területi polgári védelmi szervezetek részére egy Szervezeti és Műveleti Irányelvet adott ki. Az Irányelv olyan szakmai követelményeket fogalmaz meg, amelyet a különféle (alapvető vízkár-elhárítási, városi kutató és mentő, műszaki mentő, kereső kutyás, búvár, kötéltechnikai mentés, vízi mentési) feladatokra specializálódott szervezeteknek teljesíteni kell illetve készségüket gyakorlaton bizonyítani, hogy a mentésbe, kárelhárításba bevonni lehessen őket.

Kunszentmiklós járás legfőbb veszélyeztetője a Duna, ezért a Noé mentőcsoport az alapvető vízkár-elhárítási feladatokra lett létrehozva, amely előbb 2014-ben, majd 2019-ben sikeresen teljesítette a Nemzeti minősítés kritériumait.

A gyakorlat terve szerint reggel hét órakor történt a mentőcsoport tagjainak riasztása, majd a védekezés helyszínén (Dunaegyháza külterületén) elérték a működési készséget. A védekezés három helyszínen, négy feladat végrehajtásából állt. Az első helyszínen nyúlgátépítés és bordás megtámasztás, a másodikon buzgár lokalizálása, ellennyomó medence készítése, a harmadikon vízátemelés robbanómotoros szivattyúval, illetve az áramfejlesztő üzembe helyezése volt a feladat. Mindezeken túl a vezetési pont kialakítása, elsősegélynyújtás, magassági szint műszeres kijelölése, folyamatos figyelőszolgálat és az áramfejlesztő meghibásodásának elhárítása is szerepelt a feladatok között.

A gyakorlat során a mentőcsoport valamennyi (vízkár-elhárítási, logisztikai, egészségügyi) komponense szakszerűen teljesítette a kitűzött feladatokat, így Kis-Juhász Zsolt tű. alezredes, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője, mint a Minősítő Bizottság vezetője jószívvel adta meg a megfelelt minősítést. A gyakorlat alátámasztotta, hogy a mentőcsoport a részére meghatározott feladatokat megfelelően és fegyelmezetten képes ellátni és alkalmas a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkájának támogatására, ezzel is szolgálva a térség lakóinak védelmét és biztonságát.

A gyakorlat megvalósulását a Bács-Kiskun Vármegyei Polgári Védelmi Szövetség önkénteseivel és anyagilag egyaránt támogatta.