A Magyar Polgári Védelmi Szövetség és Sátoraljaújhely Város Önkormányzata támogatásával a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség idén már 9. alkalommal rendezte meg a Biztonság Hete rendezvénysorozat keretében a “Biztonság Napja” rendezvényt, melyen a biztonsággal összefüggésben több rendvédelmi és egyéb szerv is képviseltette magát. A Magyar Polgári Védelmi Szövetséget Leskó György nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnök képviselte.

A rendezvényt szirénaszó nyitotta meg, majd Meggyesi Benjamin a Sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Általános Iskola Jókai Mór Tagintézménye volt tanulójának „Egy tűzoltó élete” című versét Fehérvári Szabolcs adta elő. A rendezvény elején Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely Város polgármestere köszöntötte a jelenlévőket.

A “Biztonság napja Sátoraljaújhely” szakmai napot Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, kutató űrhajós, vadászpilóta nyitotta meg, aki egyben a rendezvény fővédnöke volt. A bemutatók és kiállítások a város főterén felállított sátrakban zajlottak, melynek során szövetségünk lakosságtájékoztatási kampányt is végzett.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság, a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság és a Sátoraljaújhelyi Polgárőr Egyesület bűn-és baleset-megelőzési bemutatót tartott, a Honvédelmi Minisztérium Zrínyi Nonprofit Kft., és a 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda közreműködésével pedig honvédelmi bemutatóra került sor. A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön büntetés-végrehajtási bemutatót tartott, melynek során az érdeklődők megismerkedhettek a szervet mindennapi munkája során használt eszközökkel, valamint a büntetés-végrehajtás múltjával és jelenével.

A szövetségünk részéről ügyességi és lézer-lövészeti állomáson is kipróbálhatták magukat a rendezvényre kilátogatók. A fűtési szezon közeledtével a rendezvényen megjelenők hasznos tanácsokat kaphattak a Katasztrófavédelem kéményseprő szolgálatának munkatársaitól. „Merj menteni!” címmel, elsősegély-nyújtási ismereteket mutattak be a Sátoraljaújhelyi Mentőállomás, a Magyar Vöröskereszt Zemplén Területi Szervezetének munkatársai és a Szerencsi Szakképzési Centrum Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium tanulói. A helyszínen ingyenes vérnyomás- és vércukor-szint mérésre is lehetősége nyílt a látogatóknak. Délelőtt a Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központban közönségtalálkozóra került sor Farkas Bertalan kutató űrhajóssal, vadászpilótával, a nemzet hősével, mely iránt rendkívül nagy érdeklődés mutatkozott. Az előadás után Tóth Zsolt alelnök mondott rövid köszöntőt, és emléktárgyat nyújtott át Farkas Bertalan kutató űrhajós számára.

A szakmai nap zárásaként a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön munkatársai „HSMA Erős Emberek” címmel tartottak bemutatót a város főterén.