Az önkéntes mentőcsoportok számára előírás, hogy bizonyos időközönként megújítsák a korábban megszerzett nemzeti minősítésüket. Ennek tettek eleget a napokban a Tekenyei Települési Önkéntes Mentőcsoport (TÖMCS) tagjai is, akik sikerrel vették az újraminősítés eléréséhez szükséges gyakorlatukat. A lebonyolítás sikerességét a zalai Polgári Védelmi Szövetség támogatta.

A feltételezés szerint Tekenye település közúthálózatáról és vízgyűjtő területeiről, a hosszú időn át tartó csapadékos időjárás, valamint a hirtelen lezúduló eső következtében nagy mennyiségű víz és hordalék került a település Tölgyvári utcai vízelvezető árkába, illetve eltelítette az átereszeket. A Hunyadi utcában pedig egy rácsos hordalékfogó telítődött el, és ugyancsak tisztításra, karbantartásra szorult. Kiemelhető, hogy a hasonló, katasztrófavédelmi gyakorlatokon célként részben az értékteremtés is megjelenik. Tekenyén, a jelzett helyeket végzett munkálatokkal sikerült tiszta környezetet teremteni a gyakorlat résztvevőinek, kézi- és gépi erő alkalmazásával.

A gyakorlatot Sinka Imréné, a Tekenyei TÖMCS parancsnoka vezette, míg Jeneiné Kancsal Veronika településgazda szervezőként, Kemény József nyugállományú polgári védelmi ezredes pedig koordinátori minőségében volt jelen.

A minősítő bizottság elnöke Laczikó Károly tűzoltó ezredes, a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség (KVK) vezetője volt, a bizottságban pedig tag volt Kovács Balázs tűzoltó alezredes, polgári védelmi felügyelő a Keszthelyi KvK-tól, és Fi Attila tűzoltó főhadnagy, katasztrófavédelmi megbízott a Keszthelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsokságról.

Ők a tagok szakszerű feladat-végrehajtásán, felkészültségén és hatékonyságán túl több dologra is figyeltek. Felügyelték például a csoport által használt felszerelések hiánytalan meglétét, azok minőségét és helyes alkalmazását, az adott beavatkozáshoz szükséges gépek kezelésére jogosító vizsgák és tanúsítványok meglétét, valamint azt, hogy a tagok betartják-e a hatályos munka- és balesetvédelmi szabályokat. Mivel a fent említett szempontoknak és feladatoknak a Tekenyeii Települései Önkéntes Mentőcsoport tagjai megfeleltek, így újraminősítésük sikeres volt. Gratulálunk!