A Magyar Polgári Védelmi Szövetség Március 1., a Polgári Védelem Nemzetközi Világnapja alkalmából kiadja tudományos folyóiratának a Polgári Védelmi Szemlének legújabb, XV. számát.

A kiadvány olyan gyűjteménye a publikációknak, amelyek legfontosabb előadásai a Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából 2022. november 10-én megtartott nemzetközi tudományos konferencián hangzottak el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus Dísztermében.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézete, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség, a Magyar Rendészettudományi Társaság Katasztrófavédelmi Tagozata, a Magyar Hadtudományi Társaság Katasztrófa- és Polgári Védelmi, valamint Belügyi Szakosztályai, a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács, a Magyar Polgári Védelmi Tudományos Egyesület, a Magyar Környezetvédelmi Egyesület, a Védelmi Információs Központ Alapítvány, a Katasztrófavédelmi Intézet Szakkollégiuma, valamint a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma által szervezett konferencián a hallgatóság a plenáris előadáson 9, a négy szekció ülésen 52 előadást kisért végig. A társadalmi és tudományos szervezetek a széleskörű érdeklődésre figyelemmel, a világnap méltó megünneplését szervezték meg immár hagyományosan a konferenciával, a szervezésben alapozva az Nemzeti Közszolgálati Egyetem RTK Katasztrófavédelmi Intézetére. A katasztrófavédelmi műveleti és polgári védelmi, a tűzvédelmi, az iparbiztonsági és a rendészeti szekciók előadói között számos doktorandusz is lehetőséget kapott az NKE Katonai Műszaki és a Hadtudományi Doktori Iskolákból előadások megtartására, kutatási eredményeik bemutatására. A négy külföldi előadás immáron kontinenseken is átívelt, hiszen a dél-afrikai Durban Műszaki Egyetem, a kolozsvári Babeș – Bolyai Tudományegyetem, a Lett Rigai Műszaki Egyetem, valamint a Cseh Köztársaság Rendőrakadémiájának oktatói és szakemberei is előadást tartottak.

A polgári védelem világnapja alkalmából megjelenő kötet több olyan témát is magában foglal, amelyek az elkövetkező időszak meghatározó szakmai irányvonalait is prognosztizálják.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Március 1, a Polgári Védelem e jeles ünnepe alkalmából kívánunk valamennyiüknek sok erőt, jó egészséget, szakmai sikereket!

A most kiadott kötet publikációi tudományos értéke jelentős hozzáadott értéket képvisel a katasztrófák elleni védekezés és a polgári védelem közös ügyéhez, elősegíti a társadalmi és szakmai tudományos szervezetek együttműködését. A beérkezett és e kötetben megjelent írásművek reméljük, hogy tudományos igényükkel, gyakorlati jelentőségükkel elnyerik az érdeklődő olvasók tetszését, jó szívvel ajánljuk szíves figyelmükbe!