A Magyar Polgári Védelmi Szövetség és Sátoraljaújhely Város Önkormányzata támogatásával a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség idén már 10. alkalommal rendezte meg a Biztonság Hete rendezvénysorozat keretében a “Biztonság Napja” c. rendezvényt, melyen a biztonsággal összefüggésben több rendvédelmi és egyéb szerv is képviseltette magát. A Magyar Polgári Védelmi Szövetséget Dr. habil. Endrődi István nyá. tűzoltó ezredes, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnöke képviselte.

A rendezvényt szirénaszó nyitotta meg, majd Meggyesi Benjamin a Sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Általános Iskola Jókai Mór Tagintézménye volt tanulójának „Egy tűzoltó élete” című versét hallhatták a résztvevők.

A rendezvény elején Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely Város polgármestere és Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket.

A “Biztonság Napja” c. szakmai napot Dr. Demeter Tamás pénzügyőr vezérőrnagy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi és rendészeti elnökhelyettese nyitotta meg, aki egyben a rendezvény fővédnöke volt.

A bemutatók és kiállítások a város főterén felállított sátrakban zajlottak, melynek során a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség lakosságtájékoztatási kampányt is végzett, illetve lézer-lövészeti állomáson is próbára tehették lövészeti tudásukat a rendezvényre kilátogatók.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Területi Tűzmegelőzési Bizottság sátrában tűzmegelőzési kiállítás volt látható, valamint a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság műszaki mentő szerét és az azon elhelyezett felszereléseket tekinthették meg az érdeklődők. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság, a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság és a Sátoraljaújhelyi Polgárőr Egyesület bűn- és baleset-megelőzési bemutatót tartott, a Honvédelmi Minisztérium Zrínyi Nonprofit Kft. munkatársai pedig repülőgép szimulátorral várták a megjelenteket. Új résztvevőként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi és rendészeti munkatársai is megtalálhatóak voltak, akik számos kiállítási elemmel érkeztek.

A fűtési szezon közeledtével a rendezvényen megjelenők hasznos tanácsokat kaphattak a Katasztrófavédelem kéményseprő szolgálatának munkatársaitól.

„Merj menteni!” címmel elsősegély-nyújtási ismereteket mutattak be a Sátoraljaújhelyi Mentőállomás, a Magyar Vöröskereszt Zemplén Területi Szervezetének munkatársai és a Szerencsi Szakképzési Centrum Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium tanulói. A helyszínen ingyenes vérnyomás- és vércukor-szint mérésre is lehetősége nyílt a látogatóknak.

A rendezvényen több, mint 500 gyerek vett részt az óvodás korosztálytól a középiskolás korosztályig.

A szakmai nap zárásaként 11:30 órától a Sátoraljaújhelyi Polgármesteri Hivatal mögött található Hajnal úti parkolóban közlekedési baleseti szituációs gyakorlat került megrendezésre a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság és a Sátoraljaújhelyi Mentőállomás munkatársainak közreműködésével.