A Magyar Polgári Védelmi Szövetség 2024. március 6-én 10.00-kor tartotta meg ünnepi elnökségi ülését a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában, melyen megemlékeztek „Március 1-ről” a Nemzetközi Polgári Védelmi Napjáról. Az ülésre az elnökség tagjai mellett meghívást kaptak a BM OKF Polgári Védelmi Főfelügyelősége, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma, a Magyar Hadtudományi Társaság Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szakosztálya, a Magyar Környezetvédelmi Egyesület és a Védelmi Információs Központ Alapítvány, az MPVSZ Felügyelő Bizottság vezetői, munkatársai. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Tollár Tibor ny. tű. vezérőrnagy úr a BM OKF korábbi főigazgatója is, aki a polgári védelem elkötelezettjeként támogatja az MPVSZ munkáját.

A levezető elnök Dr. Muhoray Árpád köszöntő szavai, a napirendi pontok megszavazása után Dr. Endrődi István MPVSZ elnök méltatta a Március 1. jelentőségét, beszámolt a BM OKF-en március elsején a katasztrófavédelem vezetői által tartott koszorúzásról, melyen a polgári védelem világnapjáról, valamint a korábbi katasztrófák áldozatairól történt méltó megemlékezés, ahová az MPVSZ képviseletében meghívást kaptak a szövetség elnöke és szakmai alelnöke is. Úgyszintén kiemelte a megyei szövetségek által szervezett ünnepségeket, nevezetesen a Zala Megyei Polgári Védelmi Szövetség megalapításának 20. évfordulója alkalmából a zalaegerszegi Megyeházán Dr. Sifter Rózsa főispán asszony részvételével megtartott ünnepi rendezvényt, illetve a Borsod-Abaúj Zemplén vármegyében több mint 100 fő jelenlétével szervezett ünnepi megemlékezést. Állást foglalt az országos katasztrófavédelmi ifjúsági verseny 2025. évi megrendezésének fontosságáról, illetve a 2024. évi küldöttgyűlés előkészítéséről, május hónapban történő megtartásáról. Felhívta a figyelmet, hogy a Szövetség kiemelt vállalt feladata a Polgári Védelmi Szemle tudományos folyóirat XVI. számának kiadása a tavaly november 30-ai nemzetközi tudományos konferencián elhangzott előadásokból írt publikációkkal, illetve ez évben is immár hagyományosan a Katasztrófák Csökkentésének Világnapja és a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a BM OKF főigazgatója fővédnökségével megrendezni az újabb tudományos konferenciát.

Az ügyrendi kérdések megtárgyalása után Dr. Berki Imre múzeum igazgató úr emelkedett szólásra színvonalas ünnepi beszéde megtartásával, melyben a megemlékezett „Március 1-ről”, a Polgári Védelem Világnapjáról, a légoltalomról, a magyar polgári védelemről.

Ezt követően Dr. Muhoray Árpád prezentálásában egy másik előadás hangzott el a polgári védelmi ünnep adta aktualitás és a közelmúlt jogszabályi változásai jegyében „a polgári védelmi feladatok a védelmi és biztonsági törvény szabályozása tükrében” címmel.

Az előadások után Dr. Berki Imre igazgató úr múzeumi körsétára, a felújított múzeum tárlatlátogatására invitálta a meghívottakat. A kiállítás megtekintésekor a látogatók elragadtatással cseréltek eszmét a látottakról, gratuláltak a múzeumot fenntartó Katasztrófavédelmi Oktatási Központnak, a múzeum vezetésének és munkatársainak.

Dr. Endrődi István MPVSZ elnök ünnepi zárszavában megköszönte az elnökség munkáját, a BM OKF támogatását, a meghívott társ tudományos és társadalmi szervezetek vezetőinek, tagjainak pedig az eddigi példa értékű együttműködést.

Magyar Polgári Védelmi Szövetség

elnöksége