A Letenyei járás területén megalakult települési rendeltetésű Molnári Önkéntes Települési Mentőcsoport, a molnári köteles polgári védelmi szervezet valamint a Mura Járási Önkéntes Mentőcsoport részvételével sikeres rendszerben tartó együttműködési gyakorlat került levezetésre 2023. szeptember 22-én, a szélsőséges időjárás okozta károk megelőzése érdekében.

A közel ötven fővel végrehajtott gyakorlat célja a települési lakosságvédelmi szervezetek felkészítése volt az elemi csapások, kedvezőtlen időjárási viszonyok következtében kialakuló további veszélyek elhárítására. A beállított szituációs feladatokon keresztül a szervezetek kompetenciájuknak megfelelően idődiagram szerint lépcsőzetesen vettek részt a kárfelszámolási feladatok során, amely során kiváló koherenciát alkottak egymással.

Beállított helyzeteként a település több pontján is feladatként jelentkezett a felszíni vízelvezető rendszerek, átereszek tisztítása, a feltételezett nagymennyiségű csapadékvíz okozta további károk megelőzése érdekében, hiszen a feltételezettek alapján lakóingatlanok és önkormányzati építmények is veszélybe kerültek a többletvíz következtében. A gyakorlat során ideiglenes befogadóhely kialakítását is gyakorolhatták a résztvevők.

A gyakorlatot a település polgármestere vezette, a szakmai értékelésben a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai is részt vettek.

A mentőszervezet a gyakorlatot a megalakítási tervben lebiztosított eszközállománnyal hajtotta végre, a Zala Megye Polgári Védelmi Szövetség anyagi támogatásával.