A Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetség szervezésében a II. világháborús bombázások áldozatainak emlékművénél május 5-én 10.00-kor került sor az immár hagyományos ünnepségre és koszorúzásra. A mostani megemlékezésnek az adott különös jelentőséget, hogy 25 évvel ezelőtt került sor a lágymányosi emlékmű felavatására.

A mostani megemlékezésnek az adott különös jelentőséget, hogy 25 évvel ezelőtt került sor a lágymányosi emlékmű felavatására. Példa értékű, hogy az eltelt negyedszázad alatt a Fővárosi Szövetség évente Hejüsz István ny. pv. alezredes elnök úr vezetésével felvállalta a méltó kegyeletteljes megemlékezés megszervezését a bombázások áldozatairól.

A rendezvény ünnepi szónoka a 25 évvel ezelőtti emlékmű avató Orovecz István ny. pv. vezérőrnagy úr volt, aki beszédében méltatta a II. világháború időszakában a Légoltalom hősies erőfeszítéseit, megemlékezett a háború áldozatairól, kifejezte, hogy napjainkban is szükség van a polgári védelemre a lakosság biztonsága érdekében.

Az ünnepség kezdetén felcsendültek a Felhívójel és Himnusz, illetve zárásként a Szózat és a Takarodó hangjai.

Az emlékműnél lerótták kegyeletüket koszorút helyeztek el a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Kerületi Rendőrkapitányság képviselői, a Pest Megyei Polgári Védelmi Szövetség, a Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetség vezetői, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség részéről Dr. Endrődi István elnök és Dr. Muhoray Árpád szakmai alelnök.

Zárásként az egyéni megemlékezők, illetve a hősökre, áldozatokra visszaemlékezők jövő generációja nevében a Fővárosi Szövetség testvér általános iskolájának a X. kerületi Éltes Mátyás Általános Iskola és Kollégium tanárai és diákjai helyezték el a virágjaikat az emlékmű talapzatánál.

az MPVSZ elnöksége