1. szeptember 25-én került sor a „Testvérvárosok és önkéntes szervezetek a hidrológiai kockázatok csökkentéséért” elnevezésű projekt Hálózatépítő és projektindító találkozójára. A projektindító rendezvénynek a Cigándi Városi Könyvtár adott helyszínt. A rendezvény megnyitóján köszöntőt mondott Oláh Kirsztián, Cigánd Város Polgármestere és Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő. A Magyar Polgári Védelmi Szövetséget Leskó György nyugállományú tűzoltó ezredes, nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnök képviselte.

A projekt célja: a Dél-kelet Szlovákia és Észak-kelet Magyarország a Tisza és Bodrog által határolt bodrogközi terület közös határmenti vízgyűjtő területén felmerülő hidrológiai (árvíz-, belvíz-, hirtelen lezúduló csapadékvíz) kockázatok csökkentése, és a határmenti lakosság reziliencia-képességének növelése, az érintett önkormányzatok és a területen tevékenykedő önkéntes szervezet bevonásával.

A fejlesztési tevékenység egyrészt a hidrológiai vészhelyzetek esetén egy határon átnyúló, felkészült önkormányzati, önkéntes beavatkozó-kapacitás létrehozása, az ehhez szükséges eszköz/felszerelés/infrastrukturális háttér biztosításával, másrészt hidrológiai kockázatcsökkentésre irányul.

A konzorcium tagjai:

Vezető partner: Cigánd Város Önkormányzata

Magyar partner: Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség

Szlovák partner: Királyhelmec Város Önkormányzata

 

A találkozón a HYDRORISK projekttel kapcsolatos szakmai előadások hangzottak el. Kovács Sándor tűzoltó ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője az önkormányzatok a katasztrófavédelem integrált rendszerében betöltött helyéről és szerepéről tartott előadást, Cap György író és helytörténeti kutató a Bodrogközi folyószabályozások a XIX. században címmel adott elő, Leskó György nyugállományú tűzoltó ezredes, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség képviseletében pedig az önkéntes szervezetek a katasztrófavédelem integrált rendszerében témakört dolgozta fel előadásában.

Tahi Attila tűzoltó alezredes, Encsi Polgári Védelmi felügyelő az állami, önkormányzati és önkéntes szervezetek polgári védelmi kockázatcsökkentési és beavatkozási feladatrendszerről a magyar-szlovák határ térségében címmel tartott előadást. Végezetül pedig Kovács Péter, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság munkatársa hidrológiai kockázatok változásai a Bodrogköz területén című előadásával zárultak a szakmai előadások.

A délután folyamán a projekt résztvevői egy projekttalálkozó keretében egyeztettek az aktuális feladatokról, teendőkről.