Language: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Nemzeti Tűzoltó Emlékhely avatása a Fiumei Úti Sírkertben

2022. május 08. 09:13

A Magyar Tűzoltó Szövetség és a Nemzeti Örökség Intézete szervezésében, a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség, és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával Nemzeti Tűzoltó Emlékhely avatására került sor 2022. május 07-én a Fiúmei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhely 38/1-es parcellájában.

Az emlékmű avatáson részt vett dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy úr a BM OKF főigazgatója és meghívást kaptak az MPVSZ elnöke Dr. habil. Endrődi István ny. tűzoltó ezredes és Dr. Muhoray Árpád ny. pv. vezérőrnagy, szakmai alelnök is.

Az ünnep szónoka Professzor Emerítus Réthelyi Milkós úr, nyugalmazott nemzeti erőforrás miniszter emlékeztetett, hogy a magyar nemzet mélységes szeretettel, elismeréssel és hálával emlékezik meg azokról a hős fiairól, akik a haza szolgálatában, embertársai mentése közben életüket vesztették. Hősi halott bajtársak, tűzoltók, tűzszerészek, tartós légoltalmi szolgálatosok nevét őrzi, örökíti meg ez az emlékmű. Így kívánunk számukra méltó emléket állítani. Az emlékmű helyszíne is szimbolikus, hiszen a Nemzeti Sírkertben a Nemzet temetőjében került felállításra. Azokról a bajtársakról emlékezünk meg, akik tűz, elemi csapás, katasztrófa következményeinek elhárítása során, kötelességük teljesítése közben kimagasló bátorságot, kiemelkedő személyes helytállást tanúsítottak és eközben, vagy így elszenvedett sérülések következtében vesztették életüket, az ő nevüket tartalmazza a 124 hősi nevet tartalmazó felsorolás. 

Az emlékművet Jákob János dandártábornok protestáns tábori püspök áldotta meg.

Az ünnepség során a jelen lévő miniszteriális szervek, szövetségek, intézmények, hatóságok vezetői, képviselői mellett az MPVSZ nevében a kegyelet koszorúját Dr. Endrődi István és Dr. Muhoray Árpád helyezték el.

A rendezvény végén Dobson Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke köszönte meg a szervezőknek, támogatóknak, alkotóknak a méltóságteljes kegyeleti emlékmű művészi megépítését, a jelenlévőknek pedig a megtisztelő közreműködést, a kitüntető érdeklődést.

MPVSZ elnöksége

Vissza

Ezt a hírt eddig 117 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Nemzeti Tűzoltó Emlékhely avatása a Fiumei Úti Sírkertben Nemzeti Tűzoltó Emlékhely avatása a Fiumei Úti Sírkertben Nemzeti Tűzoltó Emlékhely avatása a Fiumei Úti Sírkertben More images More images

Hírarchívum