Language: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Kihelyezett elnökségi ülés határozott célokkal

2021. december 13. 20:11

2021. december 09-én 11.00 órakor kor került sor az MPVSZ Elnökségi Ülésére, amelyen az időszerű feladatok és szükséges lépések kerültek terítékre kiemelten a DAREnet Projekt Hálózati ülésének napirendjére, de megújításra került a Polgári Védelmi Szemle Szerkesztőbizottsága is.

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség a koronavírus járványveszély miatt kihirdetett veszélyhelyzetben a Kormányzat által meghatározott szigorítások jogszabályban elrendeltek szerint megtartotta jelenléti módon soron lévő országos elnökségi ülését és a DAREnet Projekt Hálózati Ülését Budaörsön a Friedmann ház dísztermében.

Dr. Muhoray Árpád szakmai alelnök, mint levezető elnök az MPVSZ Elnöksége nevében köszöntötte a megjelenteket. Utalt a Covid járványveszély által kialakult helyzetre. Kiemelte, hogy az új elnökség 2021. augusztus 5-én lett az éves Közgyűlésen megválasztva, most majd félév elteltével be kell számolni az általa azóta és a legutolsó szeptember 30-án tartott ülés óta elvégzett munkáról.

A köszöntőt követően Dr. habil. Endrődi István MPVSZ elnöke elsőként javasolta, hogy a jelenlévők egyperces néma felállással adózzanak a Covid járványban elhunyt Dr. Petró Tibor ny. pv. alezredes ifjúsági elnökhelyettesről. Az elnök a szeptember 30-án megtartott elnökségi ülés óta eltelt időszak munkájáról szóló beszámolójában szólt az MPVSZ járványügyi veszélyhelyzet időszakában végzett munkájáról. Beszélt az ifjúsági katasztrófavédelmi versenyek jövőbeni szervezési feladatairól, valamint a gyakorlatok fontosságáról. Szólt arról, hogy az elmúlt időszakban 15 gyakorlat volt, melyen a települési polgári védelmi szervezetek gyakorlatoztak, illetve hajtottak végre újraminősítési gyakorlatot. Az elnök beszámolt arról, hogy a Magyar Polgári Védelmi Szövetség mentő-beavatkozó egysége a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság koordinációjával, a Budapest Önkéntes Mentőszervezettel közös gyakorlaton 2021. november 12 és 14 között végrehajtotta a Nemzeti Minősítő Gyakorlatot. A gyakorlat eredményes teljesítése alapján az egység elnyerte az BM OKF főigazgató által kiadott Nemzetközi Minősítési Oklevelet. Az elnök sikeresnek értékelte a Természeti Katasztrófák Csökkentése Világnap alkalmából 2021. október 20-án megszervezett nemzetközi tudományos konferenciát, amelyen az előadások anyagai mára megjelentek a Védelem-Online tudományos folyóiratban, míg az írásos tudományos írások a következőkben kiadandó PV Szemlében fognak megjelenni. Az elnök beszámolt arról, hogy megtörtént az Alapszabály átvezetése, valamint a tudományos élet terén új eseményként jelentette be, hogy a december 1-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Szenátusának ünnepi ülésén átvehették PhD doktori oklevelüket Dr. Plébán Kristóf tű. alezredes, a DAREnet program egyik koordinátora és Dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes, aki munkásságával, konferenciák szervezésével, tudományos kiadványok szerkesztésével huzamos idő óta segíti az MPVSZ munkáját. Az elnök beszédében gratulációját fejezte ki, hogy Győr városában Csepi László tű. ezredes és munkatársai a „Vakond Program” keretében megkezdték az óvóhelyek felújítását.

Az elnöki értékelést Leskó György ny. pv. alezredes DAREnet koordinátor követte, aki a DAREnet Projekt Hálózati Ülés keretében beszámolt a Projekt jelenlegi állásáról. Elmondta, hogy utolsó terminusánál tart a projekt folyamata, illetve, hogy Kutatási-Fejlesztési és Innovációs verseny lett meghirdetve. Ennek keretében a gyors árvízi modellezés kiemelt témaként szerepel. Ezen projekt ötletekből jelentkezési lapot szükséges feltölteni, mely 2022-ben kezdődne. A projekt ötletek megvalósítására konzorciumot kell létrehozni.

Ezt követően Jósvai Attila gazdasági alelnök beszámolójában ismertette, hogy a gazdálkodási év első kilenc hónapja a végrehajtott feladatok mentén el lett szabályosan számolva.

Az elnök a 2022. évi feladatokat tíz pontban foglalta össze. Kiemelte a 2022. évi felmenő rendszerű katasztrófavédelmi Ifjúsági verseny megszervezését, a lakosságfelkészítési és tájékoztatási feladatok gyakoroltatásának folytatását, a MPVSZ szakmai érdekképviseleti, együttműködési és hagyományőrző tevékenységének fokozását. Feladatul tűzte a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából az ezévi együttműködőkkel szervezendő konferencia előkészítésének támogatását, a Polgári Védelmi Szemle ismételt megjelentetését.

Célként fogalmazta meg a MPVSZ honlapjának megújítását, folyamatos működtetését, a MPVSZ láthatóságának, sajtó megjelenésének fokozását, a pályázati lehetőségek felkutatását.

A 2022. évben célul tűzte a Tudomány Ünnepe tudományos konferencia megszervezését, az önkéntes mentőszervezet MEBE további fejlesztését.

Dr. Ambrusz József tű. ezredes kommunikációs alelnök beszámolt arról, hogy az MPVSZ honlapját szükségessé vált megújítani. A honlapon meg kell jelentetni a tudományos kutatásokat, futó projekteket, meg kell újítani a színvilágot, fel kell tüntetni a közérdekű bejelentések kezelésének lehetőségét. Az ezredes javaslatot tett a Polgári Védelmi Szemle új szerkesztő bizottságára, melyet az elnökség egyhangúlag tudomásul vett. Az előterjesztés alapján a szerkesztőbizottság új elnöke Prof. Dr. Bleszity János ny. tű. altábornagy lett. (Az impresszum letölthető.)

Dr. Muhoray Árpád ny. pv. vezérőrnagy ünnepi beszédében megemlékezett a Magyar Polgári Védelmi Szövetség 30 éves jubileumáról. (Az ünnepi beszéd letölthető.) Az ünnepi beszédet követően az MPVSZ elnöke a jubileum alkalmából a rendezvény minden résztvevőjének egy díszdobozban elhelyezett ezüstözött emlékérmet adományozott „Magyar Polgári Védelmi Szövetség 1991-30 év- 2021” felirattal. Hozzászólásban elhangzott, hogy készül egy 30 év történetét felölelő anyag, abba megyei szervezetek bedolgoznak.

Az „egyebek” napirendben a kerek születésnaposok számára elismerések átadására került sor.

80 éves születésnapja alkalmából Szász József ny. pv. ezredes Porcelán könyv 80 év” elismerésben részesült, 60 éves születésnapja alkalmából Dr. habil. Hornyacsek Júlia alezredes „Porcelán könyv 60 év” elismerésben részesült. 80 éves születésnapja alkalmából Sebes Péter ny. pv. ezredes, 60 éves születésnapjuk alkalmából Puzder Attila ny. pv. alezredes Kuncz József ny. közalkalmazott Oklevél elismerésben részesültek.

Az ülés végén névre szólóan szimbolikus kinyitható karácsonyi lappal kívánt minden meghívottnak kellemes karácsonyi ünnepeket az MPVSZ elnöke.

Vissza

Ezt a hírt eddig 142 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Kihelyezett elnökségi ülés határozott célokkal Kihelyezett elnökségi ülés határozott célokkal Kihelyezett elnökségi ülés határozott célokkal More images More imagesHírarchívum