Language: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Göcseji Harci Túra Zalaegerszegen

2021. szeptember 27. 11:29

Zalaegerszegen a Csácsi Arborétumban került végrehajtásra immár hagyományosan a 15. Göcsej Harci Túra nevű ifjúsági verseny, amelyen katonai és polgári védelmi feladatokat, valamint ügyességi versenyszámokat kellett megoldani a döntőbe bejutott legjobb 14 Zala megyei középiskolás ifjúsági csapatnak.

A verseny szcenáriója igazodott az elmúlt 2 év Covid járványos helyzetéhez.

A forgatókönyv szerint a járványt átvészelő csapatoknak a túlélésük érdekében felderítő csoportokat kellett indítani a „Remény” helyszínére ivóvíz és élelem szerzési feladatokkal, lőszerutánpótlás megtalálásával, mindeközben meg kellett birkózniuk a 10 állomásból álló menetvonal nehézségeivel. Ennek során tájékozódási futás, légpuska lövészet, kézigránát dobás, sebesült szállítás, fegyveres váltófutás voltak az akadályt jelentő tényezők a jelentős szintkülönbségű erdei pályaszakaszok mellett, de szerepeltek elméleti kérdések is a feladatok sorában.

A verseny kivívta Zala megye állami és önkormányzati vezetőinek is a megtisztelő érdeklődését.

A rendezvényt Dr. Sifter Rózsa asszony, Zala megyei kormánymegbízott nyitotta meg, kiemelve az országos honvédelmi verseny Zala megyei döntőjének szerepét az ifjúság honvédelmi nevelésében, illetve egy rakéta pisztollyal személyesen adott jelet az első csapat rajtjára. A versenyt megtisztelték jelenlétükkel Pácsonyi Imre, a  Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, Kajári László tankerület vezető,  Vízlendvai László  zalaegerszegi szakképzési centrum vezető, Bene Csaba nagykanizsai szakképzési centrum vezető, Molnár Csaba tű. alezredes a Zala Megyei Védelmi Bizottság titkára, Ferge László alezredes a  20. Hadkiegészítő és Toborzó iroda parancsnoka és munkatársai, Kemény József ny. pv. ezredes, az MPVSZ Zala megyei elnöke, a Szövetség  állomásvezető feladatokat ellátó tagjaival. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Katasztrófavédelmi Mobil Laboratóriumát biztosította a helyszínre, illetve Karóczkai János pv. ezredes a Zalaegerszegi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és munkatársai is közreműködtek a szervezésben.

Az MPVSZ elnökségét Dr. Muhoray Árpád ny. pv. vezérőrnagy szakmai alelnök képviselte, aki a kománymegbízotti megnyitó után mondott köszöntőt, adta át az MPVSZ elnökének, tagságának üdvözletét, jelentette be, hogy a magyar Polgári Védelmi Szövetség 200.000 Ft-al támogatta a megyei PV Szövetséget a verseny lebonyolításában. A verseny megtekintése után az alelnök az MPVSZ tudományos folyóirata, a Polgári Védelmi Szemle legutóbbi kiadványa tiszteletpéldányát nyújtotta át  a kormánymegbízott asszonynak.

A Göcseji Harci Túra támogatói voltak a Zala Megyei Kormányhivatal, a Zala Megyein Polgári Védelmi Szövetség, a Zala Megyei Vöröskereszt, a Zala Megyei Különleges Mentők, a Zalaegerszegi Alapellátási Intézet, a Zalaegerszegi Tájfutó Egyesület és a Magyar Honvédség.

A versenyt végül is a megyeszékhelyi Ganz Ábrahám Technikum 1. számú csapata nyerte, ők képviselik Zala megyét az országos haditornán.

Vissza

Ezt a hírt eddig 93 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Göcseji Harci Túra Zalaegerszegen Göcseji Harci Túra Zalaegerszegen Göcseji Harci Túra Zalaegerszegen More images More images

Hírarchívum