Language: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Minősítő gyakorlat Fejér megyében

2021. szeptember 13. 18:31

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében 2021. szeptember 11-én 08.30-tól került végrehajtásra a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területéhez tartozó Bicske, Gárdony, Mór és Székesfehérvár járások önkéntes mentőcsoportjainak Nemzeti Minősító Gyakorlata Fehérvárcsurgón a Gaja-völgyi tájcentrum területén.

A gyakorlat szervezését segítették a Fejér Megyei Védelmi Bizottság titkársága, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, az Országos Mentő Szolgálat, a Polgárőrség, az VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt., a Magyar Honvédség önkéntes területvédelmi tartalékosai, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a kirendeltség, a tűzoltó parancsnokságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek személyi állománya. A gyakorlaton közreműködött a Fejér Megyei Polgári Védelmi Egyesület, a feladatok végrehajtását a megyei szövetség számára nyújtott anyagiakkal a Magyar Polgári Védelmi Szövetség is támogatta.

A mentőcsapatok számára a festői Gaja-völgyben foglalkozási helyek lettek berendezve, amelyeken forgószínpad szerűen haladtak át a csapatok. Először oktatásra kerültek az elsajátítandó mentési fogások, majd gyakorlás után következett a vizsga, az értékelés. Ilyen módon begyakorlásra kerültek rendkívüli időjárási helyzet alkalmával a kidőlt fák, leszakadt ágak eltávolítása, a roncsolódott gépjárműből történő mentés, a szikláról lezuhant turisták mentése kötéltechnikával, az árvízvédelem vízszivattyúzási és nyúlgátépítési feladatai. Fontos volt a csapatok irányítása, vezetése, a szabályos rádiózás, a vezetési pont folyamatos tájékoztatása, és nem kevésbé a logisztikai biztosítás megszervezése, a büfé, a meleg étkeztetés előállítása kárhelyszíni körülmények között.

Az eredményes vizsgák letétele után az értékelő sorakozón a Minősító Okleveleket Dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes a BM OKF veszélyhelyzet kezelési főosztályvezetője nyújtotta át a csapatok vezetőinek, az MPVSZ elnöksége nevében Dr. Muhoray Árpád ny. pv. vezérőrnagy szakmai alelnök gratulált a csapatok eredményes vizsgájához. A gyakorlat szervezésében önzetlen munkát végzők tevékenységét Magosi Lajos tű. ezredes megyei katasztrófavédelmi igazgató köszönte meg emléklap és ajándék átnyújtásával.  Sallai László tű. alezredes, a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltségvezető a gyakorlat értékelése mellett a dátumok egybeesése okán hozzászólásában megemlékezett a 2001. szeptember 11-i New-Yorki-i terrortámadás áldozatairól, a mentésben hősiesen küzdő tűzoltókról.

A nemzeti minősítést kivívó megmérettetés eredményes volt, a mentőcsoprtok tagjai nagy tenniakarásról, szakismeretekről tettek tanúbizonyságot, látványos munkájukat az értékelő szakmai elöljárók, együttműködők mellett érdeklődéssel tekintette meg az a nagyszámú turista is, akik a hétvégén kirándulni jöttek a népszerűn kirándulóhely, a szép Gaja-völgyi tájcentrum vadregényes övezetébe.

Szöveg: Dr. Muhoray Árpád

Fotó: dr. Gábor Ágnes

Vissza

Ezt a hírt eddig 97 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Minősítő gyakorlat Fejér megyében Minősítő gyakorlat Fejér megyében Minősítő gyakorlat Fejér megyében More images More images

Hírarchívum