Language: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Elhunyt Grósz Zoltán

2021. augusztus 23. 10:53

Életének 73. évében hosszantartó betegség után elhunyt Grósz Zoltán ny. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet egykori igazgatóhelyettese. Grósz életének nagy részét a katonai hivatásban töltötte, de kiemelkedő szerepe volt a katonai, illetve a katasztrófavédelmi felsőoktatásban is. A Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnökségének tiszteletbeli tagja volt.

Grósz Zoltán ny. ezredes 1948. október 01-én született Köveskálon. Felsőfokú tanulmányait a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán végezte, utána hivatásos vegyivédelmi tisztté avatták. Később egyetemi végzettséget és radiokémikus szakképesítést is szerzett. Számos parancsnoki beosztás ellátását követően dolgozott oktatóként a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán, majd a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián, később annak jogutódján, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. 1998-tól egyetemi adjunktus és a Vegyi- és Katasztrófavédelmi Tanszék tanszékvezető helyettese lett, majd 2000-ben a hadtudományban szerzett PhD fokozatát követően egyetemi docenssé nevezték ki. 2005-ben habilitált szintén a hadtudomány tudományágban, közben számos vezető beosztást töltött be a Vezetés- és Szervezéstudományi Karon. Volt tanszékvezető, a Kar általános dékánhelyettese, majd a Bolyai Karral történt egyesülésig a Kar ügyvezető dékánja. Nyugállományba vonulása alkalmából ezredessé lépették elő. Nyugállományú katonaként a ZMNE Bolyai János Katonai Műszaki Karon szintén tanszékvezetőként és intézet igazgatóként is dolgozott, évekig vezette a Vegyi- és Katasztrófavédelmi Intézetet. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalakulásakor közreműködött a Katasztrófavédelmi Intézet létrehozásában és annak igazgatóhelyetteseként 2017. végéig részt vett az Intézet oktatói, kutatói tevékenységének irányításában. Egyetemi oktatóként a PhD képzésben és az oktatói utánpótlás terén is jelentős szerepet vállalt. Pályafutása alatt számos doktorandusz kutatását támogatta, irányította. Sikeres témavezetői tevékenységét jól illusztrálja, hogy 10 végzett doktorandusszal büszkélkedhetett, akik közül öt az NKE, illetve jogelődjének oktatója.

Grósz Zoltán rendkívül dinamikus személyisége, szorgalma, embersége sokszor példaképként szolgált az oktatói, hallgatói és baráti közösség számára. Emlékét tisztelettel megőrzi a MPVSZ közössége!

Vissza

Ezt a hírt eddig 107 látogató olvasta.


Hírarchívum