Language: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Köszöntő március 1-e, a Polgári Védelem Világnapja alkalmából

2021. február 26. 17:08

Köszöntjük Önöket Március 1, a Polgári Védelem Világnapja alkalmából. E nap ünnepe a Polgári Védelemnek, annak az intézménynek, amelyet világszerte ismernek, amely egy humanitárius eszme, egy tekintélyes szervezet, amelynek létrejötte szükséges volt és folyamatosan fejlődik, alkalmazkodik a kor kihívásaihoz.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Köszöntjük Önöket Március 1, a Polgári Védelem Világnapja alkalmából.  E nap ünnepe a Polgári Védelemnek, annak az intézménynek, amelyet világszerte ismernek, amely egy humanitárius eszme, egy tekintélyes szervezet, amelynek létrejötte szükséges volt és folyamatosan fejlődik, alkalmazkodik a kor kihívásaihoz.

A Polgári Védelem Világnapja alkalmából Magyarországon is évtizedek óta megemlékezünk azon emberbaráti feladatok ellátásáról, amelyek a lakosság életének, egészségének, anyagi javainak megóvására irányulnak, egyrészt a fegyveres összeütközés, másrészt a természeti és civilizációs katasztrófák körülményei között.

A magyar polgári védelem jogelődjének, a Légoltalomnak a megalakulásától napjainkig jelentős változáson ment keresztül, úgy megnevezésében mint szervezetében. A kezdetekben a légoltalom az akkori háborús viszonyoknak megfelelően oltalmazta a lakosságot. A világháború után a hidegháború kezdetén a légoltalom elsődleges feladata a nukleáris fegyverek elleni védekezés lett, a lakosság felkészítése egy esetleges atomcsapás következményeire. Később a polgári védelem létszáma és szaktudása alapján bevonásra került a természeti katasztrófák elleni védekezésbe, azok bekövetkezése esetén a lakosság mentésébe, a helyreállítási, újjáépítési feladatok végrehajtásába.

A polgári védelemnek történelme bizonyítja, hogy az idők folyamán feladatrendszere a megjelenő új típusú kihívások, a növekvő társadalmi igények és a megújuló veszélyeztető hatások mentén többször is változott, ám alap célkitűzése, az életben maradás feltételeinek biztosítása az említett körülmények között továbbra is ugyanaz.

A biztonsági környezet az elmúlt években jelentősen megváltozott, az éghajlatváltozás miatt nagyobb napjainkban a természeti katasztrófák kockázata, megjelent egy rettenetes világjárványként hazánkban is a pandémia, a koronavírus által kiváltott súlyos fertőző betegség, jelen vannak a modern kor civilizációs veszélyei, fokozódhatnak a országok, vagy szövetségek közötti konfliktusok,, mindezek miatt nagy fontossággal bír a fenyegető tényezők számba vétele, kockázatértékelése.

A Nemzetközi Polgári Védelmi Szervezet éppen ezért kimondja, hogy a polgári védelmi feladatrendszert minden ország biztonságának alapvető pilléreként kell kezelni, nagy figyelmet fordítva napjainkban az országok gazdaságának védelmére is.  

A Polgári védelem hívatásos szervezete a PVOP 2000-ben a Tűzoltóság Országos Parancsnokságával együtt integrálásra került a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságba, napjainkban a tűzoltósági és iparbiztonsági szakterületekkel együtt annak egységes részét képezi. A hivatásos állomány munkája mellett a lakosság védelme érdekében szükség van a települések veszélyeztetettségének függvényében megalakított köteles polgári védelmi szervezetekre, illetve a védekezésben az önkéntesség erősítésére, az önkéntes mentőcsapatok szervezésére, felkészítésére.

Ma a polgári védelem olyan össztársadalmi feladat, eszköz és intézkedési rendszer, amelynek célja a katasztrófa és a fegyveres összeütközés esetén a lakosság életének megóvása, az életben maradás feltételeinek biztosítása, valamint a lakosság felkészítése azok hatásainak leküzdése és a túlélés feltételeinek megteremtése érdekében.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az ünnep alkalmából elmondhatjuk, hogy a polgári védelmi feladatrendszer sikeréhez, az állampolgárok életének, vagyonának védelméhez hozzá kíván járulni a Magyar Polgári Védelmi Szövetség is.  Önkéntesen vállalt szervező munkájával elősegíti, hogy a társadalmi szervezetek bizonyos feladatokat átvegyenek az államtól, és azokat állami iránymutatás alapján végezzék.

Részt kíván venni a lakosság, kiemelten az ifjúság felkészítésében, annak tudatosításában, hogy az állampolgárok ismerjék a helyi veszélyeket, vállaljanak felelősséget otthonuk, lakó-közösségük védelme érdekében, erősítve az emberek és települések önvédelmi képességét.

Március 1, a Polgári Védelem e jeles ünnepe alkalmából kívánunk valamennyiüknek jó egészséget, erőt és kitartást!

Az MPVSZ elnöksége

Vissza

Ezt a hírt eddig 143 látogató olvasta.


Hírarchívum