Language: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Sikeres gyakorlat a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség támogatásával

2020. október 16. 20:57

A Kiskunhalasi Önkéntes Járási Mentőcsoport október 10-én szintentartó gyakorlaton bizonyította képességeit. A gyakorlat fő célkitűzése közé tartozott az eddig elsajátított mentési módszerek alkalmazása továbbá az új technikai eszközök alkalmazásba vétele volt.

Szombaton részben a kiskunhalasi tűzoltóság udvarán, részben pedig egy külső helyszínen tartott gyakorlat során a Tüzes Kunok Járási Mentőcsoport tagjai az új technikai eszközökkel is megismerkedtek, így a pályázati forrásból nyert Volkswagen Amarok terepjáró és a hozzá rendszeresített láncfűrészeket és szivattyúkat is kipróbálták.

Gerner József, a mentőcsoport parancsnoka elmondta, hogy az elmúlt években több sikeres pályázatnak is köszönhetően tudták fejleszteni a műszaki felszereltségüket. Legutóbb kapott Volkswagen Amarok rakterében egy nagy teljesítményű szivattyú található, az autót egy háton hordható gyorsbeavatkozó vízpermetezővel, láncfűrészekkel és csörlővel szerelték fel, így szükség esetén autók mentésére is alkalmas. Az új járművet a tervek szerint Tompán állítanák majd rendszerbe, ahol a Tüzes Kunok Járási Mentőcsoportnak egy helyi csoportja fog majd működni. A két gépjármű üzemeltetéséhez a halasi és a tompai önkormányzat is hozzájárul majd.

Hat évvel ezelőtt volt tűzoltókból, a Dél-Magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentő Egyesület tagjaiból, az önkormányzat munkatársaiból és civil önkéntesekből alakult meg a Tüzes Kunok Járási Mentőcsoport. A csapat tagjai között van műszaki mérnök, pedagógus, egészségügyi szakember, gépkezelő, logisztikus, ügyviteli alkalmazott és újságíró is. Azzal a céllal jött létre a szervezet, hogy különböző időjárás okozta nehézségek, tűz- és balesetek során segítse a katasztrófavédelem munkáját. Az elmúlt évek során főként nagyobb kiterjedésű erdőtüzek és komolyabb viharok, illetve esőzések után tettek bizonyságot képességeikről. Ennek keretében a viharkárok felszámolása során vízszivattyúzásoknál, kidőlt és veszélyessé vált fák eltávolításában vettek részt. A mentőcsapat tagjai ugyanakkor több alkalommal is bekapcsolódtak eltűnt személyek felkutatásába, így közreműködtek a Pirtó mellett egy erdős területen lezuhant vitorlázógép utáni kutatásban is.

Fotók: Halasmedia.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 329 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Sikeres gyakorlat a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség támogatásával Sikeres gyakorlat a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség támogatásával Sikeres gyakorlat a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség támogatásával More images More images

Hírarchívum