Language: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Megemlékezés a Katasztrófák Csökkentésének Világnapjáról

2020. október 12. 16:51

A tudománynapi ünnepség keretében a Katasztrófák Csökkentésének Világnapjára emlékezett a Magyar Polgári Védelmi Szövetség, a Magyar Polgári Védelmi Tudományos Egyesülete, az MHTT Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szakosztály, együttműködve a Katasztrófavédelem Központi Múzeummal. Az október 13-ai ünnepnap legfontosabb üzenete, hogy segítse a katasztrófacsökkentést, katasztrófa-megelőzést és felkészültséget is magában foglaló globális kultúra kialakulását.

Az ENSZ a természeti katasztrófákat globális problémának tekinti, ezért már az 1990-es években ajánlásokat dolgozott ki és nemzetközi összefogást sürgetett a természeti katasztrófák megelőzése és pusztító hatásuk csökkentése érdekében. Az átfogó program célja, hogy az egyes országok tevékenységén keresztül koordinálja a globális erőfeszítéseket, ezáltal hatékonyabbá tegye a katasztrófák megelőzését.

Az elmúlt évtizedre tekintve hazánkat is sújtották természeti csapások, melyek az éghajlatváltozással is kapcsolatba hozhatók, de több, ipari, illetve egyéb eredetű veszélyhelyzet kihirdetésére is okot adó esemény történt. A Katasztrófák Csökkentésének Világnapjára való emlékezés fontos állomása volt, hogy tíz éve Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófája történt, amikor a Magyar Alumínium Zrt. iszaptározó gátja átszakadt és a vörösiszap és lúgos elegye elöntötte Kolontárt, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyen fekvő területeit.

A tudomány napja ünnepi alkalmából rendezett eseménysorozathoz kapcsolódóan immár hagyománnyá vált, hogy minden év őszén, a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapjáról a szövetség az együttműködő szervezetekkel együtt konferencia keretében hívja fel a figyelmet arra, hogy az Európai Közösség országainak is alapvető érdekében áll a fenntartható fejlődés biztosítása, melynek alapja az állampolgárok biztonsága. A Szövetség vezetése úgy határozott, hogy az ünnepi konferencia a koronavírus-fertőzés kockázatainak csökkentése érdekében idén nem kerül megrendezésre.

Budapest, 2020. október 13.

Vissza

Ezt a hírt eddig 141 látogató olvasta.


Hírarchívum