Language: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség országos elnökének köszöntője a Nemzetközi Polgári Védelmi Nap alkalmából

2020. március 01. 06:58

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnökeként köszöntöm Önöket a Nemzetközi Polgári Védelem világnapján a magyar polgári védelem minden tagját, velük együtt hazánk valamennyi polgárát, akikkel közösen szolgáljuk Magyarország biztonságát.
 
Most a Polgári Védelem Világnapját ünnepeljük, egy világszerte ismert intézményét, egy nagyon is reális humanitárius eszméét, amely létrejötte óta folyamatosan fejlődik, változik, és alkalmazkodik azokhoz a kihívásokhoz, amelyek elé modern korunk állít bennünket.

A kezdetekben a légoltalom az akkori háborús viszonyoknak megfelelően oltalmazta a lakosságot, az emberi életet, és az anyagi javakat, ezért a fegyveres összeütközések idejére vonatkozó feladatrendszer jött létre. A mai nevén, polgári védelemként fél évszázada összegezzük az emberi élet és értékek védelme érdekében végzett munkát, amely az ezredfordulón az újonnan megalakult katasztrófavédelem rendszerének szerves részévé vált, és ahogy a világ fejlődött, úgy fejlődött a polgári védelem feladatrendszere, alakult át küldetése is.
 
Mostanra a természeti vagy az ember által okozott civilizációs katasztrófák elleni védekezés és felkészülés szerepe ugyanakkor sokkal hangsúlyosabbá vált. A polgári védelem a tűzoltósági és iparbiztonsági szakterülettel együtt a katasztrófavédelem elválaszthatatlan, integrált részét képezi. Feladatainak a megelőzéstől a veszélyhelyzetek elleni védekezésen át, a helyreállítási-újjáépítési munkákban való részvételig terjednek.

Átalakult a védelmi igazgatás rendszere, napjainkra a fővárosi, megyei, valamint a helyi védelmi bizottságok biztonságunk garantálásának megkerülhetetlen szereplőivé váltak.
 
A lakosságot ténylegesen fenyegető természeti, és civilizációs veszélyekre összpontosítva új alapokra helyezték és rendszeresen felülvizsgálják a települések kockázatértékelését és katasztrófavédelmi osztályba sorolását, a veszélyelhárítási tervezést.
 
Gondoskodunk a jövő generációiról, megszólítjuk a fiatalokat, rajtuk keresztül a családokat. mert valljuk, hogy az állampolgároknak ismerniük kell a helyi veszélyeket, és azt is, miként védekezhetnek ellenük. Programjaink segítségével erősítjük az emberek önvédelmi képességét.
 
Felismerve az önkéntesség iránti társadalmi igényt, köteles helyett önkéntes polgári védelmi szervezetek működnek szorosan az állami katasztrófavédelem szervezeteivel. Ők már számos alkalommal vettek részt beavatkozásokban, mentettek életet és vagyont, akár árvizek, speciális mentési feladatok, akár szélsőséges időjárási viszonyok során.

 Ebben a nagy munkában azonban sosem maradtunk egyedül, sőt Önökkel együtt erősebbek lettünk. Éppen ezért mindenkit köszönet illet, aki közösséget vállalt az emberi élet és az anyagi javak védelme során.

Budapest, 2020. március 1.

                                                  Tisztelettel:

                                                                                           Dr. Endrődi István ny. tű. ezredes

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 130 látogató olvasta.


Hírarchívum