Language: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

II. Országos Csapadékvíz Konferencia Baján

2019. november 24. 17:14

2019. november 21-n Baján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán került megrendezésre a III. Országos Csapadékvíz Konferencia, melyre mint a korábbi konferenciák résztvevői meghívást kaptak Dr. Muhoray Árpád, Dr. Rácz Réka az NKE RTK Katasztrófavédelmi Intézet oktatói és Dr. Varga Miklós is, mint szövetségünk tagjai.

A konferencia témája a települések csapadékvíz gazdálkodása volt, amely jól látható, hogy teljes mértékben összefüggött a csapadékok miatt kialakuló ár és belvizek elleni védekezéssel is. A minőségi hatékony védekezés feltételezi a felkészült állomány, a hozzáértő irányítók meglétét, de a megfelelő magatartási szabályokra felkészített lakosságot is.

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség kiemelt feladatának tekinti a természeti és civilizációs katasztrófák esetén bajbajutott lakosság és anyagi javak védelmét szolgáló intézkedések végrehajtásában, az önkéntes beavatkozások támogatásában való humanitárius részvételt, így kézen fekvő, ha tagjai, szimpatizánsai részt vesznek az árvíz, mint természeti katasztrófák témakörével foglalkozó munkaműhelyeken. A mintegy négyszáz fő részvételével megtartott bajai rendezvényen hazai és határon túli szakemberek vitatták meg a vízügy, kiemelten a csapadékvíz gazdálkodás fontosabb kérdéseit. Ezekkel párhuzamosan a konferenciára látogatók a különböző, vízüggyel foglalkozó cégek kiállító standjait is megtekinthették.

Megnyitójában Dr. Bíró Tibor dékán hangsúlyozta, hogy a csapadékvíz érték, a víznek az ügye pedig a köz ügye, ezért is szolgál a  konferencia helyszínéül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara, ahol a hazai vízügyi igazgatás szakembereit képezik. Elmondta, hogy a gazdasági és jogi környezet megteremtése nélkül, érdemi lakossági csapadék visszatartás nem képzelhető el.

A konferenciát üdvözölve Dr. Hofmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára kifejtette, hogy a csapadékvíz károk megelőzéséről gondoskodni kell. Hangsúlyozta, hogy ehhez össztársadalmi összefogás szükséges, egy cél érdekében kell dolgoznia mindenkinek.  

Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térségének országgyűlési képviselője mondandóját azzal vezette be, hogy szinte minden nap találkozunk a klímaváltozás kifejezéssel, illetve annak hatásaival és következményeivel. Ami néhány éve csak könyvekben és filmekben volt jelen, az a mai napra valósággá vált.

A plenáris előadásán Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója a települési vízgazdálkodásról beszélt, a klímaváltozás tükrében. Elhangzott, hogy a víz minőségi kárelhárításának érdekében fontos karbantartási terveket kell készíteni a településeken, amelyet elősegíthetne egy országos tervezési program is.

Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, a BM OKF polgári védelmi főfelügyelője előadását a hosszútávú vízkárelhárítási tevékenységekről tartotta. Kifejtette, hogy a környezetvédelem honvédelem, ezért minden magyar állampolgár feladata megelőzni az elkerülhetőt, és felkészülni az elkerülhetetlenre.   

Radács Attila, a Magyar Víziközmű Szövetség Műszaki Bizottságának elnöke elmondta, hogy feladatuk a szélsőséges időjárási körülmények okozta egyre nagyobb mennyiségű csapadékvíz elvezetése. Elmondta, hogy egy új koncepció kidolgozása a cél, új szemlélet kell, mert a csapadékvíz tározására és elvezetésére egyszerre van szükség.

A délutáni szekcióülések szakmai megközelítésből nyújtottak betekintést a csapadékvíz-gazdálkodás folyamataiba, rámutattak a kutatási és innovációs lehetőségekre, mind a tervezés, mind az üzemeltetés, a stratégia, a politika és az oktatás, valamint a település- és lakosságvédelem témáiban.

A „Település és lakosságvédelem” szekcióban Dr. Kirovné Rácz Réka az „Extrém csapadékhullással összefüggő katasztrófavédelmi feladatok” címmel tartott előadást.

Dr. Muhoray Árpád a „Stratégia, gazdaság, politika és oktatás” szekcióban az „Árvízvédelmi ismeretek oktatása a védelmi igazgatási szakon” címmel mutatta be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem jogelődjén, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen a védelmi igazgatási szak katasztrófavédelmi szakirányán sikerrel oktatott, a hallgatók körében is nagyon népszerű árvízvédelmi ismereteket nyújtó egyetemi tantárgyat.

A szekció munkájában Dr. Varga Miklós javaslatot fogalmazott meg, hogy a csapadék vizek témakörében hangsúlyosabban foglalkozzanak az illetékesek a vízminőség kérdésével is.

A szekcióülésekkel párhuzamosan intézményi Diákköri Konferencia is helyet kapott a rendezvényen, ahol a kar hallgatói mutatták be pályamunkáikat.

Bíró Tibor dékán összegzés képpen  kiemelte, hogy a társadalmi tudatosság kialakítása a víz használatának kérdésében egyre fontosabb, illetve, hogy az újabb generációk már egyre környezettudatosabban élnek, és az életükben egyre nagyobb szerepet kap a „víztudatos” életvitel is.

Vissza

Ezt a hírt eddig 182 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

II. Országos Csapadékvíz Konferencia Baján

Hírarchívum