Language: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Felkészítő gyakorlat Felgyő község települési polgári védelmi szervezeteinek

2019. november 14. 14:03

2019. november 8-án felkészítő gyakorlatot tartottak a Csongrád megyei Felgyő, 50 fős köteles polgári védelmi szervezetének tagjai részére. Az elvárt cél az volt, hogy erősödjön a település belvíz elleni védelme, egyben növekedjen a lakosságának önmentő képességét.

A Tisza folyó közvetlen környezetében, a Vidre-ér mentén elhelyezkedő, belvíztől veszélyeztetett 1400 fős kistelepülés állandó problémája a belvízi biztonság szinten tartása, fokozása. A pv. szervezetek feladata az elöntések kivédése, a középületek, lakóingatlanok épségének megőrzése, biztosítása, akár önállóan, akár a hivatásos katasztrófavédelmi egységekkel együttműködve.

A feltételezés szerint Felgyőn, az őszi csapadékos időjárás, valamint az elmúlt napokban lezúduló, nagy mennyiségű csapadék miatt a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer telítődött, illetve szennyeződés, eliszapolódása miatt a belvizek kormányzása megnehezült, néhol lehetetlenné vált. A település polgármestere – mint védelemvezető – elrendelte az I. fokú belvízvédelmi készültséget, melyet a folyamatos esőzések hatására emelni kényszerült, egészen a III. fokú készültségi szintig.

A gyakorlat keretében a pv. szervezetek nyílt, földmedrű csapadékvíz elvezető árkokat mélyítettek, homokzsákos védekezést folytattak, vízszivattyúzási munkát végeztek és sérült ellátási feladatokat láttak el.

A mozgalmas nap végére, - hiszen a részt vevők kora reggel riasztási gyakorlattal indítottak, majd továbbképzéssel folytatták és ezután következett a felkészítési gyakorlat – bebizonyosodott, hogy a település védelemre rendelt állománya felkészült alapfeladatai végrehajtására, alkalmas a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkájának támogatására. A gyakorlatot a megyei igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője megfelelőre értékelte.

A szervezők és a támogatok együttműködésének köszönhetően Felgyő községben értékteremtő gyakorlat valósulhatott meg, mivel a felkészítési célok elérése mellett sor került a település csapadékvíz-elvezető rendszerének a karbantartására is, illetve minden résztvevő az első segélynyújtási ismeretek megszerzésén túl megtanulhatta az újraélesztés alapszabályait.

A gyakorlatot a Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Felgyő Község Önkormányzata szervezte, a szakfeladatok végrehajtásánál közreműködtek az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezetének képviselői. A gyakorlat megvalósulását anyagi hozzájárulással és tagjai részvételével támogatta a Magyar Polgári Védelmi Szövetség és a Csongrád Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Egyesület.

Vissza

Ezt a hírt eddig 178 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Felkészítő gyakorlat Felgyő község települési polgári védelmi szervezeteinek Felkészítő gyakorlat Felgyő község települési polgári védelmi szervezeteinek Felkészítő gyakorlat Felgyő község települési polgári védelmi szervezeteinek More images More images

Hírarchívum