Choose languge: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Bécsben ülésezett a DAREnet munkabizottsága

2019. október 05. 13:50

2019. szeptember 24–25-én Bécsben került megrendezésre a DAREnet munkacsoportjának workshopja, amelyen a Magyar Polgári Védelmi Szövetség is képviseltette magát.

Az esemény központi témája az árvízvédelemben megvalósuló kutatás, fejlesztés és innováció volt, különös tekintettel az árvízi védekezésben megvalósuló lakosságtájékoztatásra és a mentési technológiák alkalmazására.

Az idei workshopnak a bécsi székhelyű Osztrák Vöröskereszt kiképzőbázisa adott otthont ahol több plenáris előadás volt hallható a Duna folyam menti országok árvízvédelmi kihívásairól. A DAREnet döntéshozókból, akadémikusokból és ipari szereplőkből álló, multidiszciplináris érdekeltségi közösség által támogatott hálózat, amely a Duna folyam régiójában árvízvédelemmel foglalkozó szakembereket hivatott összehozni. Tevékenységük számos területre kiterjed: profiljuk olyan programok szervezéséből áll, amelyek fórumot biztosítanak a tagállamok katasztrófavédelmi szakemberei számára. A különböző projektesemények az egyes országokban felváltva kerülnek megrendezésre.

A DAREnet program szakértői bevezetőként felhívták a figyelmet védekezés során leggyakrabban felmerülő problémákra, ezzel kapcsolatban egy rövid kérdőíves felmérés is ismertetésre került. A kutatási eredmények alapján a résztvevők több kisebb csoportban kidolgozták a legfontosabbnak ítélt témaköröket, többek között az önkéntesek védekezésbe való bevonását, illetve a polgári védelmi csapatok bevetés alatti ellátását. Az eseményen a Magyar Polgári Védelmi Szövetséget Papp Bendegúz, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Doktori Iskolájának harmadéves hallgatója képviselte, aki aktívan részt vett a csoportmunkában, főleg az általa kutatott lakosságfelkészítéshez és az önkéntesek kiképzésének diszciplínáit érintve.

Zárásként a szervezők összefoglalták a workshop eredményeit, illetve megköszönték a résztvevők munkáját. Elmondásuk szerint a DAREnet projekt keretein belül szervezett programsorozat folytatódni fog, vélhetően a 2020-as évben. Reményeik szerint több gyakorlati szakembert is meg tudnak hívni a közeljövőben, hogy országonként eltérő szakmai tapasztalataikkal színesítsék a közös munkát.

Vissza

Ezt a hírt eddig 117 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Bécsben ülésezett a DAREnet munkabizottsága