Language: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Kihelyezett elnökségi ülés Horpácson

2019. július 22. 10:01

Az éves munkatervben foglalt feladatok kerültek terítékre azon a kihelyezett elnökségi ülésen amely Horpács településen került lebonyolításra július 18-án.

Az éves munkatervben foglalt feladatok kerültek terítékre azon a kihelyezett elnökségi ülésen amely Horpács településen került lebonyolításra július 18-án. Az ülésen megtárgyalásra került az I. féléves feladatok végrehajtása, különös tekintettel az Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny tapasztalataira,a Polgári Védelmi Világnaphoz kötődő rendezvénysorozatra, illetve a vidéki tagszervezetek tevékenységére, de szó esett a 2019. évi II. féléves feladatok végrehajtásának helyzetéről is.

Dr. habil. Endrődi István tű. ezredes, országos elnök nyitotta meg az ülést, majd rövid beszámolót tartott az előző elnökségi ülés óta eltelt időszakban végzett tevékenységről. Az elnök értékelte a 2019-ban végrehajtott feladatokat, külön kiemelve a felmenő rendszerű országos katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megszervezésének, a nemzetközi polgári védelmi napi rendezvények, a hivatásos katasztrófavédelmi szervezettel közösen végrehajtott gyakorlatok és gyakorlati felkészítéseken való részvétel tapasztalatait.

Az elnök a futó nemzetközi projekttel kapcsolatban elmondta, hogy a MPVSZ volt a házigazdája 2019. évben a Polgári Védelem Nemzetközi napi eseményeihez kapcsolódó DAREnet WP5 RDI Roadmapping (Kutatás- Fejlesztés-Innováció és Előrehaladás) nemzetközi konferenciának.Emlékeztetett arra, hogy februárban a DAREnet projekt magyarországi rendezvény sorozata következő állomásán, a projekt konzorcium képviselői folytatták munkájukat a következő munkacsomag (kutatás, fejlesztés és innováció) útmutató (roadmap) tervezésével.

Endrődi kiemelte a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kötött együttműködés fontosságát, valamint hogy a megállapodás alapján ebben az évben első alkalommal került átadásraa Dr. Pataky Iván emlékplakett a műveleti szakirányon tanult kiemelkedő tanulmányi eredményt elért hallgatónak. A díjat Ambrusz József c. tű. ezredes, a MPVSZ kommunikációs alelnöke adta át Barabás Patrik III. évfolyamot végzett tisztjelölt számára a Katasztrófavédelmi Intézet oklevélátadó ünnepség keretében.

Dr. Muhoray Árpád ny. pv. vezérőrnagy, a MPVSZ szakmai alelnök hozzászólásában a szakmai és tudományos konferenciák legfontosabb eredményeit osztotta meg a hallgatósággal, de szólt az együttműködések helyzetéről is.

A résztvevők a jövőre vonatkozóan legfontosabb prioritásként a Szövetség alapszabályzóinak áttekintését, szükséges korrigálását, a saját mentőszervezet fejlesztését, a beavatkozási hatékonyság fokozását,a települési gyakorlatok támogatását, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak aktív bevonását, valamint a polgári védelemmel, katasztrófavédelem polgári védelmi feladataival, a védelmi igazgatással és az árvízvédelem lakossági felkészítés témaköreivel foglalkozó publikációk írásának szorgalmazását, megjelentetését határozták meg. Fontosnak ítélte az Elnökség a jubileumi évfordulók okán a hazánk NATO tagságával összefüggő polgári védelmi feladatokról, valamint a Genfi Egyezmény II. Jegyzőkönyvének, mint a nemzetközi polgári védelem alapdokumentumának kiadásáról történő megemlékezést, és az újabb pályázatokon való indulás lehetőségét.

Az ülésen meghívottként részt vevő Dr. Varga Miklós úr, a Magyar Környezetvédelmi Egyesület alelnöke kifejezte egyesülete együttműködési szándékát a 2019. évi Magyar Tudomány Napja jegyében az MPVSZ-szel és az MHTT Katasztrófa és Polgári Védelmi Szakosztállyal közösen megrendezendő tudományos konferencia 2019. december 5-ei megszervezésére.

Ezt követően Dr. Varga Péter Miklós nyá. pv. ezredes, Felügyelő Bizottság elnöke vezetésével a résztvevők megtekintették a Mikszáth Kálmán Emlékmúzeumot. A Felügyelő Bizottság elnökének személyes tárlatvezetésével bejárt múzeum az író választott nógrádi otthona volt. Horpács Mikszáthnak valóságos menedék volt az egyre súlyosodó betegséggel küszködő írónak ahol sokszor gyermekkorát tudta felidézni a festői környezetben.

Fotó: Szilágyi Dénes NKE, valamit MPVSZ

Vissza

Ezt a hírt eddig 285 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Kihelyezett elnökségi ülés Horpácson Kihelyezett elnökségi ülés Horpácson

Hírarchívum