Language: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

A legjobb csapatok mérték össze tudásukat az Országos Katasztrófavédelmi Verseny döntőjében

2019. április 29. 13:34

Ahogy az elmúlt esztendőkben, úgy az idén is az Országos Rendőr- és Tűzoltónapon rendezték meg április 27-én a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny országos döntőjét. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Polgári Védelmi Szövetség által szervezett megmérettetésen az általános és középiskolások újra összemérhették tudásukat.

Negyvennégy csapat – 20-20 általános és középiskolás, a tavalyi két győztes csapat, valamint Szlovákia és Szerbia versenyzői –, négyszázötven résztvevője állt az országos döntő elé, amelynek megnyitója előtt dr. Petró Tibor ny. pv. alezredes ismertette verseny menetét és szabályait. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nevében Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a HUNOR hivatásos mentőszervezet vezetőjének köszöntő szavai nyitották meg a rendezvényt. Dr. Endrődi István tűzoltó ezredes, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnöke megnyitó beszédében gratulált a döntőbe jutott fiatal versenyzők eredményeihez, amelyek azt mutatják, hogy jól felkészültek a csapatok. Az ezredes megköszönte a tanárok és a felkészítők segítségét, majd sportszerű, balesetmentes versenyzést kívánt.

A csapatokat tizenkét állomásos, változatos feladatsorozat várta a versenyen. Nyolc feladatot kötelezően, míg négyet ajánlottan kellett végrehajtani. Az első állomás elméleti versenyszám volt, laptopon töltöttek ki tesztet a versenyzők. A második, környezetvédelmi állomáson a csapatok tagjainak „sítalpakon” közlekedve kellett kiválogatniuk és szelektív hulladékgyűjtőbe tenniük az újrahasznosítható anyagokat. A harmadik állomáson tűzvédelmi feladat várt a fiatalokra, alapvezetéket szereltek osztóval. Árvízvédelmi feladat volt a negyedik állomás, harminc darab homokzsákkal buzgárelfogó medencét építettek a csapatok tagjai. Az ötödik állomáson a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület munkatársai viharjelzésre és térképismeretre vonatkozó kérdésekkel várták a csapatokat. A hatodik állomáson komplex mentési feladat várt a gyerekekre. Akadályokkal nehezített pályán, négyen egymás mögött, a másik vállát fogva kellett közlekedniük, azonban az első három versenyző látását korlátozták, így a sorban utolsó társuknak hang nélkül, kézjelekkel kellett irányítani a többieket. Részben hasonló feladat várt a csapatokra a hetedik állomáson, amely a „tájékozódás korlátozott látási viszonyok között” címet viselte. A csapatok két részre oszlottak, egy csapattag látását korlátozták. Egy másik társa rádión keresztül irányította őt addig, amíg a bekötött szemű csapattag magához nem vette a pálya végén található babát. Ezek után a babát át kellett vinni a másik csapathoz, akiknek visszafelé kellett végrehajtani a feladatot. A nyolcadik, elsősegélynyújtó állomáson a Magyar Vöröskereszt egy tagjának „fej-és karsérülését” kellett ellátni az Országos Mentőszolgálat által meghatározott kötözési módszerek szerint. Emellett a gyerekek bemutattak egy stabil oldalfekvést, az újraélesztést prezentálták egy Ambu babán, illetve egy tíz kérdésből álló tesztet is kitöltöttek.

A kilencedik állomáson a Főváros Vízművek munkatársai tartottak bemutatót, míg a tizediken a Zsámbéki Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Magyar Polgári Védelmi Szövetség ismertette a tűzvédelmi és polgári védelmi feladatok rendszerét. A zsámbékiak tűzoltó múzeumuk néhány relikviáját is bemutatták a gyerekeknek. A tizenegyedik állomáson a Sólyom Speciális Mentőszolgálat tagjai ismertették, milyen esetekben van szükség speciális mentőkre, milyen feladatokat végeznek a kárhelyszínen. A tizenkettedik állomáson a WWF Magyarország munkatársai az állatvédelemmel kapcsolatos feladatokat ismertették.

A versenyt az általános iskolások között a tavalyi győztes, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Petőfi Sándor Református Általános Iskola csapata nyerte, a második helyen a Vas megyei Gárdonyi Géza Általános Iskola csapata végzett, míg a dobogó képzeletbeli harmadik fokát Csongrád megyéből a fábiánsebestyéni Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapata foglalta el. A középiskolások versenyén szintén az elmúlt esztendő nyertesei, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből a Sátoraljaújhely Zemplén Térségi KPVSZ tagjai végeztek az élen, a második legjobb eredményt Békés megyéből a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium csapata érte el, harmadikak a Veszprém megyei Pápáról a Petőfi Sándor Gimnázium csapata lettek.

A verseny díjait Dr. Endrődi István adta át. Jackovics Péter búcsúzóul gratulált a feladatok bajtársias, sportszerű, balesetmentes végrehajtásért. Az eseményt lezáróan Endrődi István gratulált a sportszerű versenyhez, amely nagyon szorosan alakult, de ahogyan az elnök fogalmazott, ezen a napon mindenki sikeresen számot adott tudásáról, ezért mindenki nyert ezen a versenyen. Az ezredes megköszönte a közreműködőknek az együttműködést, végezetül pedig arra kérte az ifjú csapattagokat, vigyék magukkal a verseny jó hírét.

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség ezúton is köszönetét fejezi ki minden közreműködő és segítő támogató szervezetnek, úgymint a BM OKF PV Főfelügyelőség, a GEK, az NKE KVI, a RSOE, a Fővárosi Vízművek, a Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetség és a Budaörsi és Zsámbéki ÖTE-k.

Vissza

Ezt a hírt eddig 622 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

A legjobb csapatok mérték össze tudásukat az Országos Katasztrófavédelmi Verseny döntőjében A legjobb csapatok mérték össze tudásukat az Országos Katasztrófavédelmi Verseny döntőjében A legjobb csapatok mérték össze tudásukat az Országos Katasztrófavédelmi Verseny döntőjében More images More imagesHírarchívum