Choose languge: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Integrált nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat Foktőn

2018. október 16. 07:23

Foktőn, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság szervezésében látványos elemekben is bővelkedő komplex nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat zajlott október 11-én. A résztvevők az előadásokat követően mentési és kárelhárítási gyakorlati mozzanatokon is részt vehettek.

A két fázisra bontott gyakorlati nap első részében előadásokat hallgattak meg a résztvevők. Szó volt a gyakorlat alapján feltételezett általános helyzetről, a gyakorlat során megvalósítandó feladatokról, a védelmi igazgatás rendszeréről és működésbe lépésének mechanizmusáról, a lakosság riasztásának és az értesítések rendjéről, a különféle lakosságvédelmi intézkedések típusairól valamint azok jellemzőiről. Az előadások végén a Lakossági Tájékoztató és Riasztó Rendszer helyi végpontjából a veszélyt jelző szirénahang megszólalását követően a lakosság a helyes veszélyhelyzeti magatartására vonatkozó utasítások hangoztak el. Ennek megfelelően kiosztásra kerültek a rendelkezésre álló jódtabletták, majd a gépjárművel nem rendelkező lakosok autóbuszokkal történő kimenekítése is megtörtént.

A gyakorlat második fázisában a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szerve, a Magyar Honvédség és a Rendőrség erőinek technikai és képesség bemutatója zajlott. Ennek keretében egy ellenőrző átengedő pont működtetését, a radioaktív sugárzás felderítését és mérését, a személyi és technikai eszközök mentesítését és a hátra maradt anyagi javak őrzését mutatták be a résztvevők.

Az integrált gyakorlat során több szervezet, így a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság, Foktő települési polgári védelmi szervezet, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, a Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt., az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj és a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség együttes munkája révén a résztvevők és meghívottak egyaránt elismerően nyilatkoztak a gyakorlat megvalósulásáról, valamint a lakosságvédelem komplex működéséről.

A gyakorlatot Dr. habil. Endrődi István tű. ezds. MPVSZ elnök képviseletében megtekintette Dr. Muhoray Árpád ny. pv. vezérőrnagy, az MPVSZ szakmai alelnöke és Dr. Varga Miklós ny. vízügyi államtitkár, az MPVSZ DARAnet koordinátora, akik magasra értékelték a gyakorlat nukleáris-baleset alkalmával végrehajtandó lakosságvédelmének bemutatott életszerű módszertanát, Mészáros Zoltán tű. alezredes Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnök, gyakorlat koordinátor munkáját. Az MPVSZ kiküldött képviselői eredményes beszélgetést folytattak a helyszínen Rausch Sándor úrral, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnökével az MPVSZ Bács-Kiskun Megyei Szövetség tiszteletbeli elnökével, aki kifejezte elkötelezettségét a polgári védelem ügye iránt.

Hozzájárult még a gyakorlat eredményességéhez Gödön Sándor tű. ezredes bajai katasztrófavédelmi kirendeltségi polgári védelmi felügyelő színvonalas előadása a települési polgári védelmi szervezetekről, valamint Kardosné Magony Mária tű. szds. katasztrófavédelmi megbízott tájékoztatója a jódprofilaxis végrehajtásáról és a lakossági kitelepítés mozzanatának általa történt levezénylése.  Meg kell említeni, hogy az a szakszerűség, pontosság és alakias rendtartás, ami a gyakorlatot végig jellemezte, már önmagában megnyugtatóan hatott a résztvevőkre.

Az MPVSZ a gyakorlat végrehajtásához a résztvevő Foktő település köteles polgári védelmi szervezete és a település önkéntes mentőcsoportja működtetéséhez, ellátásához a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség részére 100.000 Ft támogatást nyújtott.

A gyakorlat a katasztrófavédelmi feladatok logisztikai biztosításának gyakorlásaképpen egy jó hangulatban közösen, a felállított sátorban elfogyasztott ebéddel zárult, amely módot adott a gyakorlat elsődleges kiértékelésének szakmai beszélgetéseire is.

Vissza

Ezt a hírt eddig 236 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Integrált nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat Foktőn Integrált nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat Foktőn Integrált nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat Foktőn További képek További képek