Choose languge: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Ismerik, tudják, megteszik, amit kell és NYERNEK!

2018. április 22. 07:38

2018.04.18. szerdán ismét nagy nyüzsgésre lehetett figyelmes minden járókelő a zalaegerszegi Dísz-tér környékén. A teret 11 állomás és minden állomáson más és más feladatokkal küzdő fiatalok vették birtokba a 26. alkalommal megrendezett katasztrófavédelmi vetélkedő megyei döntőjének alkalmával.

9 óra 30 perckor katonás rendben felsorakoztak a csoportok a tér tulipános szökőkútja elé és felhangzott a himnusz. Egri Gyula tű. ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg a rendezvényt. Öngondoskodás, önkéntes szerepvállalás, katasztrófavédelmi fogások megismerése mind alapjául szolgálnak egy későbbi segíteni tudó és segíteni akaró nemzedék nevelésének. Reményét fejezte ki az iránt, hogy tűzoltó, katasztrófavédelmi tiszti pályát vonzóvá teszi az országos verseny a fiatalok számára vagy legalább kiismerik magukat egy esetleges katasztrófahelyzetben és meg tudják menteni környezetüket, családjukat. Megköszönte a támogatást Zalaegerszeg városának és a Zala Megyei Kormányhivatalnak, majd sok sikert kívánt az új és a „régi motorosnak számító” versenyzőknek. Igazgató Úr Vígh László országgyűlési képviselő és miniszteri biztosnak adta át a szót, aki felemlegette hazánkat tavalyi évben és ez évben ért árvizeket, hóviharokat, amelyek katasztrófahelyzeteket idéztek elő mind Zala megyében és az ország más megyéiben egyaránt. Ezeket a helyzeteket előre nem láthatjuk, ezért fontos az edzettség, a felkészültség, a fiatalok jelenléte, hogy segíthessék hivatásos kollégák munkáját. Körbe mutatott az összegyűlt csapatokon és büszkén jelentette ki, hogy a fiatalok itt vannak, ők azok, akikre figyelmet kell fordítani, időt és erőt nem sajnálva segíteni kell őket a versenyre való felkészülésben, hogy az elkövetkezendő nem várt eseményekre ügyesen reagáljunk. Rövid balesetvédelmi oktatást követően minden csapat elfoglalt egy asztalt a tér szélén felállított sátorban és várták a bűvös szót: A teszt írását megkezdhetitek MOST!

A pontszerzésért folyó küzdelemben 5 általános iskolás és 5 középiskolás csapat vett részt. A küzdelemben többek között balesetvédelmi, tűzvédelmi, környezetvédelmi, közlekedésrendészeti és egészségügyi területen kellett tudásukról számot adni, későbbi megmérettetéseken pedig rátermettségüket megmutatni. Az általános iskolás csapatok közül a nagykanizsai Kőrösi Csoma Sándor Általános iskola diákjainak keze lendült magasba alig 1 perc után, jelezve, hogy a feladat teljesítve rekordidő alatt. Amikor mindenki végzett a teszt megírásával a csapatok elfoglalták a kisorsolt állomásokat és megkezdődött a küzdelem a csatatéren. Az állomások között bolyongó és határozott mozdulatokkal ténykedő általános iskolás csapatok közül a lenti Vörösmarty Mihály Általános Iskola diákja, Barabás Viktória úgy vélte, hogy a veszélyjelzéseket ábrázoló óriás kocka kirakása a legérdekesebb feladat. Csapatukkal a helyi tűzoltóságon gyakoroltak a versenyre, ott tetszett meg a csapat másik tagjának, Szigeti Ferenc Gergőnek az összeszerelési feladat. Ránézésre is sok ügyességet igénylő kerékpárpályát teljesítettek éppen a zalaszentgróti Deák Ferenc Általános Iskola diákjai. Elmondásuk szerint ez a feladat áll a legközelebb hozzájuk, és nagyon hasznosnak tartják, hogy tájékozottabbak lesznek a KRESZ szabályok területén. Első alkalommal szerepelnek a versenyen, az előző három állomás nagyon érdekes volt, de ezen maximális pontot értek el. Hévízi Bibó István Alternatív Gimnázium 10. osztályos tanulóiból álló csapat igyekezett egy percen belül átszelni a mocsarat, miközben felkészítő tanáruk, Rónaky Attiláné Anikó elmondta, hogy nagy segítségükre volt a felkészülésben a helyi önkéntes tűzoltóság és a keszthelyi tűzoltóság. Tavalyi járási versenyen nem jutottak tovább, most viszont itt vannak a megyei döntőben. Véleménye szerint a fiúk gyenge pontja az elsősegélynyújtás, azt még gyakorolni kell. Elsősegélynyújtó feladatokban viszont nagyon jól szerepelt a lenti Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakgimnázium csapata. Úgy érezték, hogy nagyon jól ellátták a 2 sérültet, akik közül egy sokkos állapotban volt és többek között fejsérülést szenvedett. Pár napot a helyi mentő szolgálathoz jártak, akik alaposan felkészítették őket az ehhez hasonló sérültek ellátására. Amire minden csapatnak megtelt a versenylapja dél lett, és meg is érkezett az ízletes bográcsos babgulyás és sajtos pogácsa a nagysátorba. Kígyózó sorokban álltak a fiatalok a bogrács előtt és izgalommal telve elemezték a történteket: a szelektív hulladékgyűjtést még gyakorolni kellene, vajon annak a piktogramnak a jelentését helyesen adtuk-e meg. Amíg megebédeltünk az összesítés is megtörtént, és végre kikerültek az asztalra a serlegek. Felsorakoztak ismét a részt vevők a tér közepén.

Egri Gyula tű. ezredes adta át a díjat a 3. helyen végző Lenti Vörösmarty Mihály Általános Iskola csapatának és a nagykanizsai Cserháti Sándor Műszaki Szakközépiskola diákjainak. A 2. helyen végzett a Becsehelyi Általános Iskola tanulóiból álló csapat és a lenti Gönczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium és Szakgimnázium csapata. Nagy büszkeségünk, a Mindszenthy József Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium általános iskolás csapata, akik első helyezést érdemeltek ki ebben az évben, és minden évben eredményesen szerepelnek a versenyen. Gimnazisták közül pedig a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Szakgimnáziumának tanulói teljesítettek a legjobban, és összemérhetik tudásukat az országos versenyen. A Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete és a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház által felajánlott különdíjakkal gazdagodtak a tanulók és felkészítő tanáraik. A munkájuk felbecsülhetetlen érték a jövőre nézve. A katasztrófavédelmi verseny megmozgatta az egész megye minden iskoláját, ismeretekhez jutottak a diákok az iskolai, járási és megyei fordulóra való felkészülés során.

A jövőben is ekkora vagy még nagyobb érdeklődés övezze a Magyar Polgári Védelmi Szövetség és Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság versenyfelhívását. Győztes csapatainknak további sikert kívánunk az országos megmérettetésen 2018.04.21-én. Jövőre is találkozzunk!

Szöveg:

Dervalics Zsanett

a Zala Megyei Polgári Védelmi Szövetség aktivistája

Vissza

Ezt a hírt eddig 184 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Ismerik, tudják, megteszik, amit kell és NYERNEK! Ismerik, tudják, megteszik, amit kell és NYERNEK! Ismerik, tudják, megteszik, amit kell és NYERNEK! További képek További képek