Choose languge: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Hatékony szövetségi támogatás a minősítő gyakorlaton

2018. április 17. 12:51

A MPVSZ hatékonyan tudta segíteni és támogatni a Vas megyei önkéntes mentőszervezetek nemzeti minősítő gyakorlatát, amelyre április 13-14-én Iváncon és Csákánydoroszlón került sor.

A gyakorlat feltételezése szerint a térségben lehulló nagy mennyiségű csapadék és a Rába völgyében kialakult rendkívüli árvíz levonulása miatt kellett mozgósítani a területi rendeltetésű Őrség-Goricko-Raab Mentőcsoportot. A védekezési munkálatok sokasága, az abban részt vevő szervek leterheltsége miatt a Csákánydoroszlói Települési Mentőcsoport is bevonásra került a feladatok végrehajtásába. Több helyszínen és több időpontban, folyamatosan dolgoztak az önkéntes csapatok. Az első kárhelyen tűzoltási és műszaki mentési feladatokat kellett megoldani, ezt követően megelőzési feladatként az extrém nagy mennyiségű csapadék hatására megcsúszott vízelvezető rézsűjének megtámasztását végezték. A vízkárelhárítási komponens nyúlgátat épített, lakóházakat védett a víztől, valamint árvíz sújtotta területről telepített ki embereket. A műszaki és kárfelszámoló egység romosodott épület falát támasztotta meg. A két nap folyamán öt kárhelyszínen folyamatosan 110 ember dolgozott, összesen 36 órán keresztül.

A Nemzeti Minősítő Rendszer egy szakmai minimum követelményrendszer, melynek teljesítése jogosítja fel a mentőcsapatokat arra, hogy lezárt kárterületen beavatkozást végezhessenek. Megszerzéséhez szigorú egészségügyi, szakmai és technikai feltételeknek kell megfelelni a csapatoknak, hogy a kutatási, mentési és kárfelszámolási szakfeladatok területi szinten történő ellátásában részt vehessenek, illetve az elsődleges beavatkozó erők munkáját szakszerűen segíthessék. A minősítő bizottság vezetője, Jackovics Péter tű. ezredes, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Veszélyhelyzet-kezelési Főosztály főosztályvezetője megfeleltre értékelte az Őrség és a Csákánydoroszlói Települési Mentőcsoportok nemzeti minősítő gyakorlatát.

A kétnapos gyakorlaton részt vett Dr. Bognár Balázs tű. ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, és gyakorlatirányítóként Seper András tű. ezredes, igazgató-helyettes, valamint Dr. Endrődi István tű. ezredes a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnöke.

A gyakorlat végrehajtását a Vas Megyei Védelmi Bizottság, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség, a Vas megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség, Csákánydoroszló és Ivánc önkormányzatai, valamint a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság támogatta.

Fotó: Egyed László tű. alezredes Vas MKI

Szöveg: Ambrusz József tű. ezredes

Vissza

Ezt a hírt eddig 196 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Hatékony szövetségi támogatás a minősítő gyakorlaton Hatékony szövetségi támogatás a minősítő gyakorlaton Hatékony szövetségi támogatás a minősítő gyakorlaton További képek További képek