Choose languge: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

KEGYELET A HŐSÖKNEK

2018. március 03. 15:50

A Polgári Védelem Világnapja alkalmából a Fővárosban tartott rendezvénysorozat részeként 2018. március 2-án a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Díszudvarán a Légoltalom Hősi Halottai Emléktáblájánál tartotta hagyományos megemlékezését és koszorúzási ünnepségét a Magyar Polgári Védelmi Szövetség.

A megemlékezés a „Felhívójel”-lel kezdődött, majd a jelenlévők a Himnusz hangjaival teljesítettek tiszteletadást a légoltalom hősi halottai tiszteletére. A résztvevőket az MPVSZ nevében Ambrusz József c. tű. ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének egyetemi tanársegédje köszöntötte.

A megnyitóbeszéd után interaktív ünnepi műsorként a jelenlévők Pálos Zsuzsa színművésznő előadásában hallhattak idézeteket megrázó emberi tolmácsolásban a művésznő II. világháborút átélt nagyapjának fennmaradt naplójából a fővárosi bombázások időszakáról, az akkori életben maradás nehézségeiről, a háború borzalmairól, az újjáépítés kezdeti lépéseiről. A beszámoló napról napra jelenítette meg az akkori Keleti Pályaudvar és környékén élők nehéz napjait, az akkori dermesztő háborús helyzetet, a légoltalom tevékenységét.

"Kezdődött Budapest bombázása. A Keleti pályaudvaron szerencsére hatalmas zárt helységekkel komoly légoltalmi és egyéb pincékkel, raktárakkal rendelkeztek. Az óvóhely a Keleti Pályaudvar alatt olyan volt, mint egy földalatti város. Három méter széles, igen hosszú folyosó választotta ketté, az egyik oldalon az utcai volt az igazgatósági irattár, a másik oldalon az óvóhelyi szobák nyíltak. Türelmetlenül hallgatjuk a rádióból a híreket. Egyre sűrűbb a háború pokoli zenéje, hatalmas robbanásokkal fűszerezve."  - idézte az óvóhelyparancsnok nagyapa sorait az előadó.

A visszaemlékezést a színművésznő Rózsa Endre, József Attila- és Bethlen Gábor díjas költő "Május 1946" című versével zárta.

Az ünnepi műsor után a megemlékezés koszorúit és virágait helyezték el az emléktáblánál a résztvevők.

A koszorúzás sorát a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nevében Dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő nyitotta meg.

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség részéről Dr. habil. Endrődi István tűzoltó ezredes országos elnök, Orovecz István ny. pv. vezérőrnagy szakmai elnök és Dr. Muhoray Árpád ny. pv. vezérőrnagy helyeztek el koszorút.

A sort a házigazda Hadtörténeti Intézet és Múzeum képviselője, Dr. Balla Tibor alezredes folytatta. A továbbiakban a Sziklakórház Atombunker Múzeum képviseletében Hegyes-Szikszai Anikó és Varga Tünde, a Magyar Vöröskereszt képviseletében Sáfár Brigitta és Molnár András, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről Kovács Zoltán tű. ezredes és Szabó Dávid tű. főhadnagy helyezték el a kegyelet virágait.

A Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetség képviseletében Hejüsz István ny. mk. pv. alezredes ügyvezető elnök és Sebes Péter ny. pv. ezredes felügyelő bizottsági elnök, a Pest Megyei Polgári Védelmi Szövetség részéről Gáspár József ny. pv. ezredes és Varga József helyeztek el koszorúkat. Az emlékezés sorát a Magyar Polgári védelmi Tudományos Egyesület elnöke Csatai István ny. pv. alezredes zárta.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Varga Miklós ny. vízügyi államtitkár, mb. miniszter, alelnök vezetésével a Magyar Környezetvédelmi Egyesület elnöksége, Dr. Ráth Tamás ny. ezredes a Védelmi Információs Központ Alapítványtól, Dr. Berki Imre a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója, Dr. Csery Péter ny. ezredes a Magyar Hadtudományi Társaság Felügyelő Bizottságának elnöke, Kelemen Zsolt úr a Magyar Tűzoltószövetség alelnöke, Dr. Nagy Rudolf adjunktus az Óbudai Egyetem képviseletében, az NKE Katasztrófavédelmi Intézetének oktatói, valamint több civil szövetség és tagszervezet képviselői.

Zárásként a Szózat, majd a Légoltalom hősi halottainak tiszteletére a Magyar Takarodó hangjai csendültek fel.

Fotó: Schieber József

Vissza

Ezt a hírt eddig 286 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

KEGYELET A HŐSÖKNEK KEGYELET A HŐSÖKNEK KEGYELET A HŐSÖKNEK További képek További képek