Choose languge: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Ülésezett a Polgári Védelmi Tanácsadó Testület

2017. december 08. 19:17

A BM OKF Polgári Védelmi Tanácsadó Testülete tudományos ülés keretében zárta az idei esztendőt, melyen az aktuális szakmai kérdéseken túl több tudományterületet érintő kérdések is terítékre kerültek.

A Magyar Tudomány ünnepi sorozat keretében megtartott nyilvános vitának a Magyar Polgári Védelmi Szövetség adott helyet, melyre a Magyar Környezetvédelmi Egyesület és a Magyar Polgári Védelmi Tudományos Egyesülete is meghívást kapott. A tanácskozáson Együttműködési Megállapodás aláírására is sor került a Magyar Polgári Védelmi Szövetség és a Magyar Környezetvédelmi Egyesület között.

Elsőként Dr. habil. Endrődi István tű. ezredes, a Polgári Védelmi Tanácsadó Testület elnöke köszöntötte a résztvevőket. Köszöntőjében kitért a Testület idei munkájára, főbb eredményeire, a jövőbeni szakmai kihívásokra. Szólt az lakosságfelkészítés jelentőségéről, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak önkéntes polgári védelmi felkészítésének helyzetéről.

Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő előadásában értékelte a Tanácsadó Testület 2017. évi munkáját, vázolta a jövő év várható feladatait. Külön említést tett a polgári védelem katasztrófavédelmi feladatrendszerében elfoglalt helyéről, eddig elért kiemelkedő eredményeiről.

Dr. Petrányi Győző akadémikus a MKE elnöke az élhető városi környezet jellemzőiről, a városfejlesztés környezetvédelmi aspektusairól értekezett. Külön szólt a környezeti értékek megtartásának és az ideális városkép összefüggő kapcsolatáról. 

Csatai István a Légoltalmi Liga és a Magyar Polgári Védelmi Szövetség több évtizedes múltjáról, a két szervezet kapcsolatát mutatta be, majd ezt követte dr. Varga Miklós ny. vízügyi államtitkár a MKE alelnökének előadása, amelynek keretében Magyarország árvízmentesítésének kihívásait, az árhullámok jellemzőit, a vízkárelhárítás fontosabb jellemzőit vette górcső alá. Kiemelten szólt a Duna projekt elemeiről, a magyarországi árvíz elleni védekezés stratégiájának főbb területeiről.      

A cyber-biztonság legfontosabb ismérveit Dr. Ráth Tamás ny. ezredes, a Védelmi Információs Központ kuratóriumának tagja tárta a hallgatóság elé. Dr. Berki Imre a Katasztrófavédelmi Múzeum igazgatója előadásában a polgári védelmi gyűjtemény kialakításának rendszeréről, annak tervezési és kivitelezési sajátosságairól értekezett. Soron kívüli előadóként Leskó György tartott előadást a DAREnet tudásanyagcsere hálózati projekt főbb elemeiről. Dr. Papp Antal tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ igazgatójának nevében Körössy Tibor tű. alezredes köszöntötte a résztvevőket.

Az előadásokat követően a környezeti kultúra fejlesztése terén kifejtett sokoldalú elkötelezett tevékenysége elismeréséül a  Magyar Környezetvédelmi Egyesület kuratóriuma Herman Ottó emlékérmet adományozott Dr. Muhoray Árpád ny. pv. vezérőrnagy úrnak. A megtisztelő díjat Dr. Petrányi Győző akadémikus adta át.

A tanácskozás befejezéseként a Magyar Polgári Védelmi Szövetség és a Magyar Környezetvédelmi Egyesület között Együttműködési Megállapodás aláírására került sor. Endrődi István zárószavaiban kiemelte a civil szervezetek közötti kapcsolatteremtés,  kapcsolatépítés, közös érdekérvényesítés jelentőségét.

Vissza

Ezt a hírt eddig 473 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Ülésezett a Polgári Védelmi Tanácsadó Testület Ülésezett a Polgári Védelmi Tanácsadó Testület Ülésezett a Polgári Védelmi Tanácsadó Testület További képek További képek