Choose languge: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

DAREnet Projekt Nyitó Értekezlet

2017. szeptember 26. 14:00

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség konzorciumi partneri delegációja részt vett a DAREnet H2020- SEC-21–GM-2016/2017 DAnube river region Resilience Exchange Network (Duna folyami régió válaszreagálás tudásanyag csere hálózat) projekt nyitó értekezletén. A rendezvény helye Duna forrásának vízgyűjtő területén a fekete erdőben volt.

A Német THW Műszaki Segélyszolgálat (Bundesanstalt Technisches Hilfswerk) vezető partner koordinálásával került kidolgozásra és beadásra projekt javaslat és a projekt támogatást kapott az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjából a 740750 számú támogatási megállapodás keretében.

A Horizont 2020 Keretprogram az Európai Unió eddig legnagyobb költségvetéssel mintegy 80 milliárd € forrással rendelkező programja 7 éves időtávlatra (2014-2020 között). A Horizont 2020 program az Innovációs Unió, az Európa 2020 stratégia egyik zászlóshajó kezdeményezésének megvalósítási pénzügyi eszköze, amely Európa versenyképességének vezető szerepét hivatott megőrizni. A gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés eszközeként, a Horizont 2020 program nagy Európa-politikai támogatottságot élvez, mint az EU tagállamainak vezetői (Európai Tanács), mint az Európai Parlament részéről. A jogalkotók megállapodtak, hogy a kutatási projektek támogatása a jövőbe történő befektetés legjobb formája, amely intelligens, fenntartható gazdasági növekedéshez és munkahelyteremtéshez vezet. A kutatás és az innováció közötti szinergiák megteremtésével a Horizont 2020 program a Kiváló tudomány, az Ipari vezető szerep és a Társadalmi kihívásokra adott válaszra helyezi a hangsúlyt. A Horizont 2020 program minden pályázó számára nyitott, az egyszerűbb struktúra és az adminisztrációs terhek csökkentése lehetővé teszik a források gyorsabb megszerzését, az eredmények elérését. A Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogram a többi szakpolitikai kezdeményezéssel összhangban hozzájárul az Európai Kutatási Térség mielőbbi felépítéséhez és teljessé tételéhez. Az Európai Kutatási Térség célkitűzése a tudás, a kutatás és az innováció egységes piacának megteremtése.

A DAREnet projekt célja az árvízveszély csökkentés beruházás támogató hálózat tervezése és megvalósítása szakemberek számára a Duna vízgyűjtő területén. Feladat a közös innovációs stratégiák kidolgozása a fokozott együttműködés számára és a tudomány kutatás támogatásával az árvízveszély csökkentése Duna folyópart menti országokban. A tervezett szakértői hálózat és a biztonság terén tevékenykedő egyéb szereplők, a témában érdekelt (végfelhasználók) különböző tudományágakból, akik jelenlegi vagy jövőbeni biztonság kérdéseivel foglalkoznak, vagy részt vesznek katasztrófa és válságkezelési eljárások, technológiák, kidolgozásában az adott földrajzi területen.

A koordinátor szerepét a Német Szövetségi Belügyminisztérium vállalta, amelyet a (THW) elnöke képvisel, mint vezető partner szervezet. A projekt partneri együttműködésben a következő szervezete vesznek részt.

(ISEM - Institut Pre Medzinarodnu Bezpecnost A Krizove Riadenie N.O. (ISEMI) International Security and Disaster Management Institut)

A nyitó ülésen a partnerek megismerték egymás szervezetét céljait és elképzeléseit a projekt végrehajtsa során vállalt feladatait. Létrehozták a DAREnet hálózat alap hálózatát, amihez a szövetség szervezésében nemzeti alhálózat kerül kialakításra. A partnerek megtárgyalták a projekt külső képének kialakítását. A projekt feladatainak részletes megtárgyalása elvárásainak közös megértése volt a rendezvény következő részének célja. Végül a Horizont 2020 adminisztratív és pénzügyi szabályainak ismertetésére került sor zárva a rendezvényt és megkezdve a projektben vállalt feladatok megvalósítását.

Vissza

Ezt a hírt eddig 289 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

DAREnet Projekt Nyitó Értekezlet DAREnet Projekt Nyitó Értekezlet