Choose languge: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Kiskunmajsa Járási Mentő Csoport gyakorlata

2017. június 22. 09:48

A 2013-ban alakult meg az önkéntesekből álló járási mentőcsoport Kiskunmajsán. Feladatuk, hogy a járás mértékadó veszélyeztetettségéből – belvíz, valamint rendkívüli időjárási veszélyhelyzetek – adódó helyzetek során jelentkező lakosságvédelmi szakfeladatokat ellássa. Bevonásukra akkor kerül sor, ha az előállt helyzet kezelésére, felszámolására a katasztrófavédelem hivatásos erői – egyéb igénybevétel miatt – nem, vagy nem kellő erővel állnak rendelkezésre.

A mentőcsoport a nemzeti minősítést korábban megszerezte, május 31-én a szinten tartó gyakorlatát tartotta.

A gyakorlat alapját Kömpöc külterületét érő szélvihar, és nagyobb mennyiségű eső adta. A rendkívüli időjárás miatt több fa dőlt az utakra teljes útzárat képezve. A környező településeket is érő vihar miatt a kiskunhalasi tűzoltók korlátozott erőkkel tudnak a település érdekében beavatkozni, ezért a Kömpöci Önkéntes Települési Mentőcsoport mellett a Kiskunmajsai Járási Önkéntes Mentőcsoport tagjait is riasztották.

A gyakorlat részeként út közben az egyik szállító jármű defektet kapott, a kerék cseréjére a helyszínen került sor. Kiérkezés után megkezdték a Bázispont kialakítását, tereprendezéssel, sátorállítással és annak berendezésével, (vezetésirányítás, élelmezés) valamint aggregátor beüzemelésével. Ezen felül egészségügyi ellátó hely is kialakításra került. 

A gyakorlat során a mentőcsoportok és a helyszínen lévő hivatásos egység között folyamatos volt a kommunikáció, és a koordinált kárfelszámolási tevékenység. Mintegy 6 órányi megfeszített munkával sikerült minden utat járhatóvá tenni.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség a gyakorlatot tagjai részvételével és anyagi hozzájárulással támogatta.

Vissza

Ezt a hírt eddig 239 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Kiskunmajsa Járási Mentő Csoport gyakorlata Kiskunmajsa Járási Mentő Csoport gyakorlata Kiskunmajsa Járási Mentő Csoport gyakorlata További képek További képek