Choose languge: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Petőfi Mentőcsoport nemzeti újraminősítő gyakorlata

2017. június 12. 08:27

Bács-Kiskun megye területén jelentkező lakosságvédelmi - kiemelten az ár- és belvízvédelmi - feladatok hatékonyabb ellátása érdekében szükség van a különböző önkéntes mentőcsoportok bevonására, amelyek felkészültségük és reagálási képességük alapján jól illeszkednek a katasztrófavédelem rendszerébe, speciális szaktudásukkal növelik az árvizek idején szükséges kutató-mentő kapacitást.

A Petőfi Mentőcsoport – mint megyei önkéntes mentőcsoport -  2012-ben alakult meg és még abban az évben megszerezte a nemzeti minősítést. A mentőcsoport a katasztrófavédelem rendszerében területi polgári védelmi szervezetként, mentésbe bevonható, különlegesen felszerelt és felkészült önkéntes tagokból áll, akik segítséget nyújtanak az árvízi védekezésnél és vízi baleseteknél.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség aktív közreműködésével május 25-e és 27-e között Baján került sor a Petőfi Mentőcsoport 3 napos újraminősítő gyakorlatára.

A gyakorlat alapvetése szerint a Dunán levonuló rendkívüli árhullám várhatóan minden eddigi szintet meghalad, és a védművek nem biztosítják a Nagy-Pandúr sziget védelmét. A bajai szakaszmérnökség vezetőjének irányításával töltésmagasítási, nyúlgátépítési, fóliázási, rézsűmegtámasztási munkálatokat végeztek, majd éjjel folyamatos figyelőszolgálatot szerveztek, illetve bajba jutott kempingezők csónakkal történő kimentését hajtották végre.

A következő nap reggelén a figyelő szolgálat egy 80 centiméter átmérőjű buzgárt észlelt, amely ellen ellennyomó medencét készítettek. Ahogyan a valós életben is, egy váratlan feladat újabb kihívás elé állította a mentőcsapat tagjait. A Nagy-Pandúr sziget déli sarkát védő lokalizációs töltés átszakadt és a víz elöntötte az itt található lakó- és üdülőépületeket, melyeket többen lakás célra használtak. Az azonnali életmentés érdekében csónakokkal kimenekítést kellett végrehajtani.

A mentőcsoport az azonnali védekezési feladatokon túl jelentkező későbbi tevékenységet is gyakorolta. Az elöntött területekről visszahúzódó ár után a mélyedésekben nagy mennyiségben visszamaradó víz nehezíti az életet, így többek között a közlekedést. A mentőcsoport tagjai szivattyúk segítségével tették járhatóvá a víz alá került részeket.

Az egyszerre több helyszínen történő beavatkozásokat a Petőfi-szigeten működő törzs folyamatosan irányította és koordinálta.

A gyakorlat szombaton délután zárult, melyet a nemzeti minősítő bizottság vezetője Tátrai János tű. alezredes sikeresnek értékelt. A Petőfi Mentőcsoport újabb 5 évre megszerezte a Nemzeti Minősítését. A mentőcsoport tagjai nem csak ezen a gyakorlaton, hanem a 2013-as Dunán levonuló rendkívüli árvíz elleni védekezés során is bizonyították tudásukat és képességüket, hogy a bajban a katasztrófavédelem hivatásos erőin felül, az önkéntesek tudására és munkájára is lehet számítani.

Vissza

Ezt a hírt eddig 251 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Petőfi Mentőcsoport nemzeti újraminősítő gyakorlata Petőfi Mentőcsoport nemzeti újraminősítő gyakorlata Petőfi Mentőcsoport nemzeti újraminősítő gyakorlata További képek További képek