Choose languge: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Megemlékezés, koszorúzás

2017. május 08. 09:52

  A Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi  Szövetség szervezésében megemlékezés és koszorúzás volt a II. világháborús bombázások polgári áldozatai emlékművénél a Rákóczi híd pesti hídfőjénél.

  A rendezvény pontban 10 órakor a „Felhívójel”-re kezdődött, majd a „Himnusz” hangjaira tisztelegtek a jelenlévők az áldozatokat szimbolizáló  tűzzománcozott mementó előtt.

  Ünnepi beszédet Dr. habil. Endrődi István tűzoltó ezredes, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség országos elnöke mondott.

Beszédében foglalkozott a vészkorszak esztelen pusztításaival, kiemelve az emberi lét akkori borzalmait. Többek között kiemelte:   „ Asszonyok, idős emberek, ártatlan csecsemők, a jövő nemzedékét képviselő gyermekek haltak értelmetlen halált az óvóhelyek aljában, az utcán, vagy éppen a lakóhelyükön. Ők azok a névtelen tömegek, akik nem harcközben, az ellenséggel vívott csatában vesztették életüket, hanem olyan hétköznapi események kapcsán, amikor a háziasszony talán éppen ebédet készített kicsinyének, a nagyobb gyermek esetleg az iskolai házi feladatával volt elfoglalva. A gyilkos fegyver azonban már elindult pusztító útjára, hogy házakat döntsön romokba, otthonokat taroljon le, nyomort, pusztulást és halottakat hagyva maga után.”

  Beszéde közben felidézte a Légoltalmi Liga megalakulásának történelmi szükségszerűségét és a lakosság felkészítésben, a védekezésben betöltött szerepét.

Majd így folytatta: „Magyarország 3122 települése közül 1024-et ért legalább egy alkalommal bombatámadás. Az amerikaiak és britek Budapestet 37-szer, Győrt 21-szer, Szombathelyet 16-szor, Szolnokot 13-szor, Debrecent és Szegedet 9-szer szőnyegbombázták. Több tízezer tonnányi robbanószerkezetet szórtak ki a szövetséges repülőgépek. A Magyar Statisztikai Szemle 1946. évi 1–6. számában közölt, az áldozatok számáról szóló első becslés több mint tizenhatezerre teszi a bombatámadásokban meghalt civilek számát. Csak Budapesten több mint háromezer polgári áldozatot követeltek a szövetségesek akciói.”

  A továbbiakban elmondta, hogy szerencsére a mai nemzedékeknek nem kell hasonló pusztító helyzettel szembenéznie, majd felidézte az emlékmű tizenkilenc évvel ezelőtti létrejöttének körülményeinek körülményeit.

  Az emlékezés és a tisztelet koszorúit elhelyezték a BRFK, A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Ferencvárosi Rendőrkapitányság,  a német-, az orosz-, az olasz-,  és az ukrán  követségek, a Magyar Honvédség, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség, a Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetség képviselői.

  A megemlékezés a „Szózat” hangjaival végződött, valamint elhangzott a „Magyar takarodó” kürtjele.

Vissza

Ezt a hírt eddig 306 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Megemlékezés, koszorúzás Megemlékezés, koszorúzás Megemlékezés, koszorúzás További képek További képek