Language: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Kibővített Országos Elnökségi ülés

2016. október 14. 14:44

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség kibővített Országos Elnökségi ülést tartott október 13.-án a székhelyén.

A rendezvényre meghívást kaptak a megyei tagszervezetek elnökei is, amelyet Orovecz István ny. pv. vezérőrnagy nyitott meg és vezetett le.

Első napirendi pontként áttekintettük a 2016-ban eddig végzett feladatokat és ismertetésre kerültek a hátralévő feladatok is.

A napirendhez hozzászólt Kohánka István ny. pv. ezredes, aki ismertette a B-A-Z megyében végrehajtott gyakorlatok és együttműködések eredményeit és bemutatta a pályázaton nyert támogatásból vásárolt terepjáró gépkocsit.

Az Országos Elnökség elfogadta a tájékoztatókat.

Második napirendként „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztése” ( Capatity building of thedisaster manegement system at lokal level) elnevezésű project végrehajtásából adódó feladatokat ismertette Leskó György témafelelős.

Elmondta, hogy a project célja, hogy segítse a magyarországi civil társadalom fejlődését, valamint erősítse részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és fenntartható fejlődés alakításában.

Ebben a feladatban a Szövetség Helyi szintű akciók munkacsomag megvalósítására kapott megbízatást, melyben a helyi katasztrófavédelmi egységek kompetencia térképei kimunkálása, helyi szintű kiképzési együttműködés, a felkészítő kampány a helyi lakosság és más célcsoportok, és közös modell eljárásmód keresés az elérendő cél.

Ennek érdekében 22 helyi szintű együttműködési gyakorlást és 30 helyi lakosság védelmi kapacitás fejlesztési kampányt hajtunk végre.

A továbbiakban a felhasználható pénzügyi kerettel, a teljesítésigazolásokkal, a számlákkal, a szerződésekkel  foglalkozott az előadó.

Végezetül a végrehajtás és az elszámolás határidejeit ismerhették meg a tagszervezetek elnökei.

A megvalósítást 2017 április 1.-ig kell elvégezni.

 

Pályázat és ajánlatunk

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ( OKF) pályázati felhívást és ajánlatkérést tett  közzé a

 globális éghajlatváltozás során kialakulható veszélyhelyzetek hatékonyabb kezelése és felszámolása érdekében.

A pályázat  az Európai polgári védelmi komplex program létrehozására irányul, melyben a magyar katasztrófavédelem a kialakult veszélyhelyzetek operatív és hatékony kezelésérdekében,  a katasztrófavédelemben beavatkozó személyi állomány és eszközrendszere minőségi és mennyiségi fejlesztése miatt átalakításra kerülnek  a katasztrófavédelem helyi és területi szervei.

A feladat magvalósítása az erő és eszközrendszer fejlesztését igényli.

Cél a magas szintű katasztrófavédelmi rendszer kialakítása elérendő cél, hogy  a rendszerbe állított eszközök, felkészített személyi állomány alkalmas legyen a klímaváltozás okozta hirtelen kialakuló helyzetek kezelésére.

A projekt célja központi rendeltetésű, az ország bármely részében alkalmazásba helyezhető komplex, több feladatú, elhúzódó védekezésre alkalmas szervezet kialakítása.

A pályázatban az ehhez szükséges felkészítési, kiképzési feladatokat, a kialakítandó vezetési pontokat

az egyéni védőeszközöket, mobil vezetési eszközöket, a kutató-mentő egységeket és felszerelését, árvízi mentő, vízi mentő, búvár, és egyéb eszközöket kellett bemutatni, mindezeket az INSARAG követelményei szerint.

A pályázatban fontos szerepet kapott a felkészítéssel, gyakoroltatással kapcsolatos elképzelések bemutatása.

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség Országos Elnöksége beadta pályázatát és az elfogadásra került.

Ezzel megnő a mozgáslehetőségünk, úgy mint korábban több felkészítés, gyakorlat szervezésében, végrehajtásában tudunk rész venni.

Ez a munka növelheti társadalmi elismertségünket, jótékony hatással lehet az önkéntesség kiteljesítésére.

Vissza

Ezt a hírt eddig 779 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Kibővített Országos Elnökségi ülés Kibővített Országos Elnökségi ülés Kibővített Országos Elnökségi ülés More images More images

Hírarchívum