Language: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Ötödször találkoznak az Európai Önkéntes Polgári Védelmi Szervezetek Fórumának képviselői

2015. október 21. 12:56

Október 20-21-én Budapesten tartja tudományos konferenciáját az Európai Önkéntes Polgári Védelmi Szervezetek Fóruma. A nemzetközi tanácskozás központi témája a menekültkérdés, az önkéntes szervezetek abban való részvétele.

A konferenciának a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ad otthont, a rendezvényre a fórum tagországai közül Svédország, Nagy-Britannia, Horvátország, Szerbia, Románia, Szlovákia és Németország küldött képviselőt. A találkozót a fórumot életre hívó Magyar Polgári Védelmi Szövetség országos elnöke, dr. Endrődi István tű. ezredes nyitotta meg, aki emlékeztetett arra, hogy a konferencia évről évre aktuális témát dolgoz fel, az idén a menekültkérdés áll a középpontban.

Dr. Tollár Tibor tű. vezérőrnagy, a BM OKF megbízott főigazgatója előadásában áttekintette, hogyan alakult a migráció az elmúlt három évben. Elmondta, míg 2012-ben a Magyarországra érkező menekültek száma nem érte el a kétezret, egy évvel később már majdnem tízszer annyian érkeztek, tavaly negyvenháromezren, az idén pedig a számuk már meghaladja a háromszázkilencven-ezret. A tábornok hangsúlyozta, a migránskérdés kezelésében fontos szerepet játszanak az önkéntesek, hiszen például a menekültek bizalmatlanok voltak az egyenruhásokkal, kerülték őket, ellátásukban így nélkülözhetetlen volt az önkéntesek közreműködése.

A konferencia egyik szervezője a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézete. Az NKE rektorhelyettese, dr. habil. Kovács Gábor r. dandártábornok bemutatta a hazai felsőfokú katasztrófavédelmi tisztképzés jelenlegi helyzetét, magát az egyetemet, szólt a közeljövőben induló katasztrófavédelmi mesterképzésről, valamint a Ludovika-programról. A rektorhelyettes emlékeztetett arra, hogy a hallgatók önkéntes polgári védelmi szervezetet hoztak létre, amelynek tagjai részt vettek a 2013-as árvízi védekezésben, illetve több szakmai tanácskozásra is eljutottak.

A főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője, dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok a megelőzés fontosságára helyezte a hangsúlyt, ezzel kapcsolatban elmondta, elkészült Magyarország kockázatelemzése, az ex ante jelentés volt szükséges ahhoz, hogy Budapest hozzájuthasson az Európai Unió 2014-2020-ra tervezett anyagi forrásaihoz. A tábornok elmondta, három projektet indítanak, egyet a megelőzési, kettőt a felkészítési rendszer fejlesztésére, ezen belül is a klímaváltozás okozta helyzetre való felkészülésre. A hazai szakmai tevékenységről szólva kijelentette, elkészült a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolása, ehhez rendelték a polgári védelmi szervezeteket, a létszámot és a felszerelést.

A konferencián a brit vöröskereszt képviseletében előadást tartott Simon Lewis, aki arról beszélt, hogyan érinti a menekülthelyzet Angliát. Elmondta, a menekültek fele gyermekkorú, a migránsok náluk is bizalmatlanok az egyenruhásokkal szemben, a bevándorlók nem jutnak elegendő információhoz. Beszélt arról is, hogy a menekültekre vonatkozó szabályok országonként eltérőek, ezért nehéz a kérdés egységes kezelése, ráadásul a közelgő tél újabb kihívást jelent. Simon Lewis szólt az országában indított áttelepítési programról, amelynek keretében szálláshelyeket, infrastruktúrát hoznak létre körülbelül húszezer menekült számára.

Yvonne Norrgard, a Svéd Polgári Védelmi Egyesület munkatársa bemutatta szervezetük munkáját, majd arról ejtett szót, hogy hetente kétezer-ötszáz kiskorú menekült érkezik Svédországba. A skandináv államba elsősorban szír, afgán, iraki menekültek mennek, szeptember végéig százötvenezer menekültkérelmet adtak be a svéd hatóságokhoz. A polgári védelmi egyesület feladata egyebek mellett, számolt be Yvonne Norrgard, hogy úgynevezett szükséglakásokat rendezzen be.

A konferencia plenáris ülésének utolsó előadását dr. Zeljko Dobranovic, a Horvát Veszélyhelyzet-kezelési Szövetség korábbi elnöke tartotta, aki egyebek mellett elmondta, országán körülbelül kétszázezer menekült haladt át, de egyetlen kérelmet sem nyújtottak be a hatóságokhoz. Zeljko Dobranovic úgy fogalmazott, vannak körülmények, amelyek visszatetszést váltanak ki a lakosság körében, ugyanakkor hangsúlyozta, keresztény és muzulmán egyházi szervezetek egyformán kiveszik a részüket a menekültkérdés horvátországi kezeléséből.

A nap második felében szekcióülésekkel folytatja munkáját a tanácskozás. Az egyik csoport azt a kérdést járja körül, mi a szerepe és felelőssége az európai önkéntes polgári védelmi szervezeteknek a kontinensre nagyszámú menekülttel kapcsolatos feladatok segítésében, a másik szekció az állami szervek, valamint az önkéntes polgári védelmi és humanitárius szervezetek együttműködésének fejlesztési lehetőségeivel foglalkozik. A konferencián megválasztották a Korrdinációs Tanács tagjait Tag lett a Horvátországból Zeljko Dobranovics úr, Romániából Török Zoltán úr, Szlovákiából Ivana Jancikova kisasszony, Svédországból Yvonne Norrgard asszony, az Egyesült Királyságból Simon Lewis úr.

Az EVCPF elnöke Dr. Endrődi István lett ismét. A szervezet Főtitkárának Dalnoki Zsoltot választották.

A második napon a küldöttek a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett gyakorlatot tekintették meg.

Forrás: BM OKF

Vissza

Ezt a hírt eddig 1988 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Ötödször találkoznak az Európai Önkéntes Polgári Védelmi Szervezetek Fórumának képviselői Ötödször találkoznak az Európai Önkéntes Polgári Védelmi Szervezetek Fórumának képviselői Ötödször találkoznak az Európai Önkéntes Polgári Védelmi Szervezetek Fórumának képviselői More images More images

Hírarchívum