Language: English | Hungarian
Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program

FőoldalMagunkrólKözhasznúsági jelentésPV alapfogalmakHírekVeszélyhelyzetekKéptárKapcsolódó JogszabályokMegyei-, városi, térségi szervezetekTudományos EgyesületKépzési anyagokPV SzemlePályázatokImpresszumPartnereinkNorvég Projekt

Európai önkéntes összefogás

2015. március 05. 11:26

Információs napot rendeztek az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest nemzetközi feladataival összefüggésben január 23-án Brüsszelben. Január 26-án pedig a Hadtest felállításával kapcsolatban regionális munkaműhelyt szerveztek Ljubljanában.

A rendezvény elnökségi tagja volt Hrisztosz Sztilianidesz az Európai Bizottság  humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosa, Florika Fink-Hooijer az Európai Bizottság Humanitárius Segítségnyújtási és Polgári Védelmi Főigazgatóság Stratégiai, Politikai és Nemzetközi Együttműködési Igazgatóság igazgatója, valamint Brian Holmes az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség igazgatója.

Hrisztosz Sztilianidesz köszöntőjében kiemelte, az önkéntesség támogatása az Európai Bizottság részéről politikailag is kiemelt cél, hiszen ez az intézmény alkalmas arra, hogy az Európai Unió polgárai között a szolidaritást és az összetartozást kifejezze és erősítse.

Hozzátette, az elmúlt időszakban a veszélyhelyzetek száma és az általuk okozott pusztítások mértéke megnőtt. A károk növekedését viszont nem követi és nem is tudja követni a gazdaság teljesítménye, ezért minden olyan segítséget mely az önkéntesek részéről tapasztalható meg kell becsülni és támogatni kell őket.

A biztos elmondta, 2014-ben elfogadták azokat a jogaszályokat, amelyek világos és egységes szabályokat fogalmaznak meg az önkéntesek részére, amelyeket mindenkinek teljesítenie kell ahhoz, hogy az Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest tagja legyen.  Az önkéntességben rejlő lehetőség nagy, de ez tovább növelhető. Ezért a kapacitások kiépítése, a szervezetek közötti technikai segítségnyújtás és együttműködés támogatása kiemelt cél. Végezetül kitért arra is, hogy az Európai Bizottság elkötelezett az irányban, hogy a Hadtest jövőben az EU egyik kiemelt vívmánya, értéke legyen.

Florika Fink-Hooijera ezt követően a jogalkotási folyamatot és a szabályozást ismertette, Brian Holmes pedig beszámolt az általa képviselt szervezet tevékenységéről és kiemelte, hogy a Hadtest munkája nem tévesztendő össze az ERASMUS+ program önkéntes munkájával, mert az abban részt vevő személyek nem a káresemény helyszínén tevékenykednek, míg a Hadtest tagjai igen.

Az elnökségi beszámolók után a közel százötven résztvevő interaktív szekciókban, szóban röviden mutatta be a szervezete tevékenységét, valamint az együttműködési lehetőségekről tájékozódott. A nap további részében a küldő és fogadó szervezetek minősítésére, valamint a kapacitások kiépítésére és a technikai segítségnyújtásra vonatkozó szabályok kerültek górcső alá.

A Szlovén Köztársaság Külügyminisztériuma január 26-án a Hadtest felállításával kapcsolatban regionális munkaműhelyt tartott Ljubljanában. A rendezvényt a minisztérium nemzetközi együttműködés fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási igazgatója Mitja Štrukelj nyitotta meg, ezt követően az Európai Bizottság Humanitárius Segítségnyújtási és Polgári Védelmi Főigazgatóság képviselője Caroline White részletesen tájékoztatta a résztvevőket a Hadtesttel kapcsolatban.

Dr. Dalnoki Zsolt tű. százados a Magyar Polgári Védelmi Szövetség országos alelnöke és az Európai Önkéntes Polgári Védelmi Szervezetek Fórumának főtitkára képviselte a szervezetek a rendezvényeken.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1834 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:

Európai önkéntes összefogás Európai önkéntes összefogás Európai önkéntes összefogás More images More images

Hírarchívum